Duizenden jonge bomen in nieuw bos bij A6

In een gebied langs de A6 tussen Almere en Lelystad heeft Staatsbosbeheer 30.000 jonge bomen geplant. De voormalige graslanden werden vorig jaar in beheer genomen om er bos te ontwikkelen.

Het planten vindt grotendeels met een machine plaats. Met behulp van een trekker kan een planter met drie kilometer per uur 400 twijgjes plaatsen. Om de jonge bomen goed aan te laten slaan wordt elk boompje nagelopen en wordt de aarde aangestampt.

Staatsbosbeheer plant in het gebied een grote verscheidenheid aan bomen. Het gaat om tien soorten, die in het toekomstige bos een gevarieerd beeld moeten opleveren.

De verschillende soorten worden niet willekeurig geplant, maar groepsgewijs gemengd. Die aanpak zorgt ervoor dat bomen niet met elkaar hoeven concurreren. Op lange termijn kunnen bomen in elkaars schaduw niet altijd overleven, wat een zorgvuldige verdeling vereist.

In het ontwerp voor het perceel wordt rekening gehouden met de zichtbaarheid van de sluis in de Knardijk. Daar worden alleen lage struiken geplant, net zoals bij hoogspanningsmasten gebeurt.

Geschreven door