Steigerdreef wordt groener

Deze maand plant de gemeente ruim honderd bomen langs de Steigerdreef. Er komen maar liefst 30 soorten bomen te staan. Door de verschillende vormen, kleuren en bloeitijden ziet dat er straks mooi uit. Het planten van veel verschillend groen is ook belangrijk om de natuur gezond te houden: meer biodiversiteit en minder vatbaar voor ziekten en plagen.

Langs de Steigerdreef is er genoeg ruimte voor de bomen om gezond groot te kunnen worden. Daarom koos de gemeente deze locatie om de bomen te compenseren die moesten wijken op de Westerdreef. Bomen zijn van enorme waarde voor mensen en dier. Als een boom weg moet is dat altijd een verlies, maar soms kan het niet anders. Bomen hebben voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Die ruimte is er voldoende op de Steigerdreef. Wethouder Jesse Luijendijk hielp vandaag een handje mee en plantte één van de bomen.

Veel verschillende soorten

Er komen maar liefst 30 verschillende soorten bomen langs de Steigerdreef. Vroeger werd vaak voor maar één soort gekozen, maar inmiddels weten we dat verschillende bomen combineren veel beter is voor de biodiversiteit. De natuur in onze gemeente wordt daardoor ook weerbaarder voor ziektes en plagen. Daarnaast geven de verschillende bloeitijden en kleuren een rijk en veelkleurig beeld. De bomen variëren in grootte van jong en smal tot iets ouder en dus ook wat steviger. Er worden ook een aantal meerstammige bomen van het Floriadedepot geplant. Een landschapsarchitect is betrokken bij het plan zodat het eindbeeld goed past bij de omgeving.

Voor einde van het jaar bomen geplant

De eerste plantvakken zijn gemaakt zodat de bomen de komende weken geplant kunnen worden. Het zijn grote vakken van 4 bij 4 m en 2 meter diep. Zo hebben de bomen een goede groeiplaats om zich te kunnen ontwikkelen, zodat ze groot en oud kunnen worden. Voor het einde van het jaar zitten alle bomen in de grond.

Groen gevarieerder maken rond kruispunten

In het voorjaar gaat de gemeente ook de kruispunten ter hoogte van de verkeerslichten op de Steigerdreef vergroenen met verschillende vaste planten. Door meer verschillende soorten planten en bomen te planten langs fietspaden en in bossen en parken, wordt Almere steeds biodiverser. Dat is goed voor mens én dier.

Geschreven door