Geen oplossing voor meekijken VS in e-mailverkeer gemeente

De gemeente heeft geen geschikt alternatief gevonden voor het gebruik van Microsoft voor het e-mailverkeer. Instituut Clingendaal waarschuwde onlangs dat de Amerikaanse overheid kan meekijken naar dat dataverkeer.

Het college heeft laten zoeken naar Europese oplossingen voor clouddiensten, maar heeft die niet gevonden. Dat schrijft het college in antwoord op vragen van SP en GroenLinks.

De SP en GroenLinks wilden naar aanleiding daarvan weten hoe het college die waarschuwing ziet in het kader van de Digitaliseringsstrategie die als belangrijkste doelstelling heeft zo veel mogelijk gebruik te maken van cloudoplossingen. Daarnaast waren de fracties benieuwd in hoeverre het college het mogelijk en wenselijk acht dat de Amerikaanse overheid e-mailverkeer van de gemeente kan inzien.

Het college zegt nu dat het ‘zeker niet wenselijk’ is dat de Amerikaanse overheid Microsoft kan dwingen om gegevens op te vragen die zijn opgeslagen op buitenlands grondgebied, waaronder ook het e-mail verkeer van de gemeente. Maar een alternatief in Europa ontbreekt.

Het college schrijft verder dat het risico beperkt is door ervoor te kiezen alle e-mails in Ierland op te slaan. De overeenkomst met Microsoft geldt voor alle Nederlandse gemeenten.

Geschreven door