Het beroepenfestival 2024

Op 7 maart vond de vijftiende editie van het beroepenfestival van Almere On stage plaats. Zo’n 200 beroepen verdeeld over vier sectoren waren aanwezig in de Topsporthal in Almere Poort.

Almere On stage gaat over beroepenoriëntatie voor vmbo-scholieren. Vaak weten vmbo-scholieren niet welke opleiding ze na de middelbare school willen volgen, of welk beroep ze er uiteindelijk mee kunnen uitoefenen.

Om hen in contact te brengen met de beroepen, is het beroepenfestival georganiseerd.

De 850 leerlingen van elf deelnemende scholen kwamen in twee rondes langs om in gesprek te gaan met de Almeerse beroepsoefenaren. Aan het eind van hun bezoek konden de leerlingen het beroepenfestival verlaten met twee matches van beroepen waar ze op 21 maart een dag konden meelopen met de Doe-dag.

Het is geen speeddating, maar juist gericht op het opbouwen van een (beroeps)netwerk.

Deze editie waren de opleidingen Techniek en IT van het MBO College Almere er voor het eerst bij. Dit omdat het voor de organisatie van het beroepenfestival lastig was om bedrijven vanuit de IT te vinden die wilden aansluiten. Veel IT bedrijven kampen met een personeelstekort óf ze vinden het lastig om een opdracht te bedenken voor de Doe-dag die passend is voor deze leeftijdsgroep, vertelt Sacha de Ruiter, een van de projectleiders van Almere On Stage. Wel is er vanuit de vmbo-scholieren veel vraag naar deze sector. Door de aanwezigheid van de opleidingen, was er uiteindelijk toch een succesvol aanbod in de ICT en techniek voor de Doe-dag.

Geschreven door