Plan voor burgerberaad over Almeers klimaat

De gemeenteraad gaat zich buigen over een voorstel omeen apart Burgerberaad te houden over het klimaat in Almere. Daaraan kunnen 150 Almeerders deelnemen.

Het plan komt van de plaatselijke afdeling van Extinction Rebellion. Aanleiding is dat Almere zich niet houdt aan het klimaatdoel om voor 2030 een CO2-reductie van 49 procent te bereiken. Almere loopt daarbij achter door politieke verdeeldheid en bevolkingsgroei, zegt Almeerder Wim Klein Nagelvoort van Extinction Rebellion.

Uitstel van maatregelen maakt het probleem volgens hem nijpender en duurder. De kans wordt groter dat later draconische maatregelen genomen moeten worden, licht hij het initiatief toe.

De deelnemers aan het beraad moeten een zorgvuldig samengestelde representatie van de Almeerse bevolking zijn. De milieugroep zelf wil zich na het instellen van het beraad terugtrekken. Ze wil zich ook niet bezig houden met de inhoudelijke invulling van het beraad.

Vorig jaar hebben 233 Almeerders met een petitie gevraagd om het instellen van een burgerberaad over dit onderwerp. Als argument wordt aangevoerd dat de opkomst bij lokale verkiezingen in Almere laag is. Door het beraad worden burgers actief betrokken en dat kan uitstraling naar de hele stad hebben.

De gemeente houdt nu ook al een beraad over de toekomst van Almere, maar dat gaat volgens de initiatiefnemers niet voldoende over het klimaat in de stad.

Geschreven door