Politie houdt actievoerders staande na blinddoeken standbeeld

Op zondagochtend Eerste Paasdag zijn twee actievoerders staande gehouden door de politie nadat zij in het centrum van Almere een standbeeld een blinddoek hadden voorgedaan.

Met deze ludieke en vreedzame actie vragen zij aandacht voor het klimaat en eisen ze dat politici niet wegkijken voor de wetenschap. Nadat de politie de gegevens van de twee had genoteerd, zijn zij gesommeerd de blinddoek te verwijderen.

De actievoerders hadden die morgen in alle vroegte het beeld ‘Don’t wait for me in a borrowed home’ van Henk Visch in de Stationsstraat geblinddoekt.  Ze deden dit op de derde ‘Statue Sunday’, een actie waarbij wetenschappers over de hele wereld standbeelden blinddoeken. Met deze campagne eist Scientist Rebellion dat politici en bestuurders hun blinddoek afdoen en de feiten onder ogen zien over de klimaatramp.

Wetenschappers wereldwijd vinden het onbegrijpelijk dat machthebbers blijkbaar de urgentie van de klimaatnoodtoestand niet voelen, ondanks decennia aan waarschuwingen. Ook vinden ze dat politici nog altijd onvoldoende doen. Willen de huidige bestuurders ooit nog voor een standbeeld in aanmerking komen, dan zullen ze de moed moeten tonen om te doen wat nodig is tegen de verdere opwarming van de aarde. 

Bezorgde Almeerders, verenigd in Extinction Rebellion Almere, steunen deze actie en roepen de Almeerse politici en bestuurders op om ook hun verantwoordelijkheid te nemen. De politie die af was gekomen op het blinddoeken van het beeld in de Stationsstraat, liet de actievoerders weten ‘dat Extinction Rebellion onder de loep ligt in Almere’.

Geschreven door