Bekritiseerde proef op treinspoor gaat niet door

De zeer bekritiseerde proef met een nieuw beveiligingssysteem op het spoor tussen Almere en Zwolle gaat niet door. De hinder is groter dan was voorzien, schrijft staatssecretaris Heijnen in een brief aan de Tweede Kamer.

In 2027 zouden op het spoortracé vier maanden lang geen treinen rijden voor onderzoek van een volledig digitaal veiligheidssysteem. Almere-Zwolle was één van de drie proeftrajecten. De proef was zo groot dat het onmogelijk was bijvoorbeeld alleen ’s nachts of korte tijd onderzoek te doen.

Het bestuur van de Provincie Flevoland wees de langdurige proef in ferme taal af. Mogelijk wordt deze zomer een besluit genomen over een ander proeftracé.

Uitstel van de proef leidt er onder meer toe dat pas aanmerkelijk later begonnen kan worden met méér treinverkeer op de route tussen Almere en Zwolle. De proef had moeten uitwijzen of er veilig meer treinen zouden kunnen rijden.

Geschreven door