Cannabisgebruik normaal onder scooterrijders: “niet zo gevaarlijk”

Vier op de vijf jongeren die scooter rijden en cannabis gebruiken, rijden onder invloed. Jongeren die onder invloed zijn van alcohol pakken daarentegen minder vaak de scooter, blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert.

De scooter is een veelgebruikt vervoermiddel in Nederland en populair onder jongeren. TeamAlert wilde graag weten of zij ook onder invloed rijden. De organisatie deed onderzoek onder jongeren die cannabis of alcohol gebruiken om te zien hoe vaak er onder invloed werd gereden op de scooter. Uit het onderzoek, met in totaal 422 deelnemers, blijkt dat vier op de vijf cannabis gebruikende jongeren wel eens onder invloed rijden. Twee op de vijf doen dat zelfs regelmatig, namelijk één keer per week.

Opvallend is dat het aantal alcohol drinkende jongeren dat onder invloed scooter rijdt een stuk lager ligt. Drie op de tien jongeren rijden scooter onder invloed. Als zij dat doen, dan is dat niet vaak. Slechts vier procent van de ondervraagde jongeren rijdt een keer per week scooter met alcohol op.

“Met alcohol op scooter rijden is gevaarlijk”

Een verklaring voor dit grote verschil tussen cannabisgebruikers en alcoholgebruikers kan liggen aan wat jongeren vinden van het rijden onder invloed van alcohol. Uit eerder onderzoek van TeamAlert blijkt dat jongeren over het algemeen het scooter rijden onder invloed gevaarlijk vinden. In hun ogen heeft alcohol een groot effect op het rijgedrag, waardoor het onverantwoord is om onder invloed te rijden. Cannabisgebruikers zien dit anders: zij vinden dat cannabis weinig invloed heeft op hun rijgedrag, waardoor zij sneller onder invloed scooter zullen rijden.

Daarnaast is in dit onderzoek gekeken naar de motieven van jongeren om onder invloed scooter te rijden. Zo komt naar voren dat jongeren eerder onder invloed scooter rijden, als zij positief tegenover dit idee staan. Ook zullen ze sneller onder invloed scooter rijden, als zij al een intentie hebben om dit te doen.

Geschreven door