Column | Een bruiloftsfeest dat nooit zal plaatsvinden” | Saqr Alsonidi

Van de redactie Nieuwe Nederlanders – Saqr Alsonidi, Jemenitische schrijver en journalist 

Vijf jaar geleden begon een documentairemaker het leven van een Jemenitisch meisje te volgen terwijl ze zich voorbereidde op haar trouwdag. Regisseur Hanaa Saleh had haar land verlaten, maar bleef verhalen volgen van mensen daar op verschillende manieren. Het meisje dat op het punt stond te trouwen heette Dalila. Toen ze op haar trouwdag  water ging halen voor haar moeder ontplofte er een landmijn onder haar voeten, waardoor haar leven veranderde in een tragedie in een dorp in de stad Taiz.

Vandaag zit Hanaa op de tweede rij in de Instituto Cervantes-zaal in Utrecht, Nederland, zij volgde een deel van Dalila’s leven en legde het vast. De lichten zijn gedimd en het scherm is geopend. Het is de enige bron van licht in de zaal, waar Nederlandse, Jemenitische en Arabische gasten samenkomen om het verhaal van één meisje te bekijken.

Op haar trouwdag ging Dalila water halen terwijl de bruiloftsmuziek uit haar huis naar het dorp klonk en alles naar haar leek te glimlachen. Ze haastte zich terug naar huis toen iets haar de lucht in tilde voordat ze viel en het bewustzijn verloor. Haar stem bereikte haar zus die snel naar buiten rende en haar riep, maar ze kon haar niet bereiken voordat ook zij door een andere mijn de lucht in werd getild. Van een afstand zag ze haar zus van haar gescheiden door chaos, tranen en bloed.

Dorpelingen probeerden de meisjes te helpen en brachten Dalila en haar zus naar het ziekenhuis. De bruiloft kon niet doorgaan. Dalila hield haar bruidstas vast, waarin haar trouwjurk en dromen zaten, en elke dag opent ze die tas en kijkt naar de jurk voordat ze die weer opbergt. Dalila kan alleen lopen met prothetische ledematen, net als haar zus Afaf, die kwam kijken wat er was gebeurd.

Er is veel verdriet in de zaal nabij het Utrecht-station. Voor elk van de aanwezigen zijn er herinneringen aan oorlog, vooral voor Hanaa, de regisseur van de film. Ze heeft met haar team gewerkt om het verhaal van een slachtoffer vast te leggen, dat nu op een bergtop van 3000 meter hoog genaamd Mount Sabr ligt, terwijl ogen getuigen van haar tragedie.

Onder de aanwezigen zijn er Jemenitische gezinnen die hier zijn gekomen om opnieuw te beginnen. De film confronteert hen met  het verhaal waar ze deel van uitmaken. Terwijl Hanaa op het podium stapt om het gesprek te beginnen praten mensen over aankomende feestdagen zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag, terwijl er ook een nieuw bedrijf wordt gepromoot dat zijn product uitdeelt aan mensen.

Alleen de mensen in de zaal weten wat oorlog betekent, terwijl duizenden kilometers verderop Dalila haar prothetische voeten uitdoet en droomt van een bruiloftsfeest dat nooit zal plaatsvinden.

Saqr Alsonidi, Jemenitische schrijver en journalist  heeft een boek met de titel ‘Raafat’s Journey’. verkend ons land en onze geschiedenis.

Omroep Almere geeft onze nieuwe Nederlanders een plek om hun verhaal te kunnen delen.

Geschreven door