Máxima praat met ouderen over aanpak eenzaamheid(video)

Tijdens haar bezoek aan Almeerse projecten voor ouderen heeft koningin Máxima veel nadruk gelegd op aanpak van eenzaamheid. Ze informeerde bij herhaling naar sociale isolatie en mogelijkheden om die tegen te gaan.

De vier initiatieven die de vorstin donderdag bezocht, zijn gericht op een goede manier om ouder te worden in de stad. Onlangs bleek uit onderzoek dat eenzaamheid onder ouderen in Almere een groot probleem is.

Máxima was te gast bij Huiskamer Marhaba van buurtcentrum Kolkzicht in Stad. Daar hoorde ze over het effect dat bijeenkomsten van vrouwen met uiteenlopende culturele achtergronden hebben op eenzaamheid.

In Kolkzicht komen wekelijks oudere vrouwen bijeen die weinig contacten hadden tot ze op donderdagen bijeenkwamen. Aanvankelijk kwamen de deelnemers via sleutelfiguren in de wijk, zoals huisartsen en het wijkteam, maar inmiddels horen zij er van andere bezoekers over.

De deelnemers vertelden dat Marhaba voor hen als familie aanvoelt en dat ze samen activiteiten ondernemen. Máxima riep hen op als ambassadeurs andere vrouwen “en soms mannen die eenzaam zijn” uit hun isolement te halen.

De koningin liet zich ook informeren over de service van de Buurthopper (foto) die vooral ouderen mobiel houdt en over de Voorzorgcirkels die fungeren als collectieve mantelzorg.

Het buurtinitiatief Voorzorgcirkel bestaat sinds een jaar in Muziekwijk en is bedoeld om betrokkenheid tussen buurtbewoners te vergroten. Het netwerk moet ouderen ondersteunen langer zelfstandig te kunnen wonen.

Geschreven door