Aanval op woningbouwplannen levert toezeggingen op

Een extra debat dat de VVD aanvroeg over de woningbouw in Almere, heeft donderdagavond de nieuwe coalitie veel kansen gegeven, kritiek te leveren op het oude beleid van de VVD. De nieuwe PvdA-wethouder Paul Tang beloofde de gemeenteraad binnen vier maanden plannen om de bijna stilgevallen woningproductie op gang te brengen.

VVD-raadslid Jurgen Morgenstond vindt de plannen die de nieuwe coalitie onlangs presenteerde niet of slecht uitvoerbaar. Hij denkt dat het akkoord eerder minder dan meer woningen oplevert. Over de financiële halbaarheid heeft de VVD veel twijfels.

Ook wees Morgenstond op de netcongestie die woningbouw zou hinderen. Tang pareerde dat met informatie van netbeheerder Liander die aangeeft dat kleinverbruikers in Almere van de stroomproblemen niet de dupe worden.

Tang noemde het pikant dat de VVD het debat nu heeft aangevraagd, omdat juist deze week de Wet Betaalbare Huur in Den Haag wordt aangenomen. Die moet 93-duizend woningen opleveren die flink goedkoper zijn. Tang memoreerde dat juist de VVD in de Tweede en Eerste Kamer tegenstemde.

De wethouder beloofde zich grondig te verdiepen in bestaande bouwplannen die langdurig stilliggen, zoals bij de Wisselweg en op Randstad in Stad. Hij wil onderzoeken of die plannen versneld kunnen worden.

Verschillende coalitiepartijen uitten het verwijt dat de bouw van nieuwe woningen langdurig vertraagd werd tijdens deelname van de VVD aan het college. CU-fractievoorzitter Hans van Dijk vroeg waarom de VVD het debat niet twee maanden eerder aanvroeg. Volgens hem waren de omstandigheden precies dezelfde, maar wat een VVD-wethouder verantwoordelijk.

Geschreven door