Pleidooi Denk voor buurtrechtspraak tegen geweld

In navolging van Amsterdam moet Almere buurtrechtspraak invoeren als middel tegen geweldsexplosies. De huidige aanpak met het plaatsen van camera’s, zou te duur zijn.

Dat vindt raadslid Hassan Buyatui van Denk. Hij maakt zich zorgen over het aantal explosies met geweld in Almere, maar vindt cameratoezicht een te kostbare methode. De camera’s werden geplaatst bij enkele geweldsincidenten en explosies. In minder dan een half jaar kostten de camera’s de gemeente een ton.

In Amsterdam-Zuidoost bestaat sinds drie jaar een buurtrechtbank die volgens een evaluatie een succes werd. Een buurtrechter voert rechtspraak uit, maar kijkt daarbij goed naar wat in de buurt leeft. In Amsterdam worden op die manier kleine zaken behandeld die in de wijk een grote impact hebben.

Burgemeester Halsema van Amsterdam bepleitte die aanpak onlangs in de landelijke strijd tegen explosies.

Geschreven door