Uitvoeringsprogramma toezicht en handhaving openbare ruimte 2024 vastgesteld

De gemeente heeft extra middelen vrijgemaakt in 2023 om taken sneller en beter op te pakken. Voor het eerst sinds tien jaar is er weer een uitvoeringsprogramma voor Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte vastgesteld door het college. Het uitvoeringsprogramma maakt duidelijk waarom, hoe en waarop de gemeente Almere capaciteit inzet bij toezicht in de openbare ruimte en het handhaven van regels.  

Voortgang inhaalslag
Toezicht en handhaving in de openbare ruimte is een belangrijke taak. Deze taak groeit met de stad mee. Om de taken goed uit te kunnen blijven oefenen is het belangrijk dat er genoeg mensen zijn die toezien op de veiligheid en leefbaarheid in de openbare ruimte. Het team is daarom gestart met de werving van extra boa’s. Ook is er extra tijd geïnvesteerd in de verbetering van en aandacht voor de kwaliteit van geleverde diensten en het vernieuwen van de dagelijkse werkafspraken. Verder is de organisatiestructuur van het team aangepast.

Eerste resultaten
Wethouder Alexander Sprong: “Ik ben trots er trots op dat er hard is gewerkt. We zijn in staat gebleken om de achterstanden op het gebied van meldingen sneller weg te werken en er is sinds 10 jaar weer een uitvoeringsprogramma zichtbaar. Daarnaast zijn er meer boa’s aanwezig in de openbare ruimte. Dit heeft overigens wel blijvend aandacht nodig want met de groei van de stad, groeit het team niet automatisch mee. De toename van het aantal vragen van onder andere inwoners en de complexiteit van handhaving in de afgelopen jaren, laat echter zien dat dit nodig is.”

Uitvoeringsprogramma 2024
Een onderdeel van het toekomstbestendiger organiseren van het werk is dat er vanaf nu jaarlijks in het uitvoeringsprogramma en het jaarverslag de ontwikkelingen en resultaten van toezicht en handhaving worden vastgelegd. Dit biedt de mogelijkheid om bij te sturen op het werk en bestuurlijke keuzes. Ieder jaar zal er een nieuw uitvoeringsprogramma volgen, gebaseerd op de evaluatie van het voorgaande jaar.

Prioriteiten
Het uitvoeringsprogramma geeft onder andere aan waar de uren aan besteed worden. Dit maakt bijvoorbeeld duidelijk waar de hoogste prioriteit ligt. In het jaarprogramma van Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte wordt ingezet op snellere beantwoording van meldingen en vragen uit de stad, toezicht op sociale veiligheid en leefbaarheid, het tegengaan van afvaldumpingen, regels over betaald parkeren en het juist parkeren van fietsen in het centrum van Almere Stad en bij de stations.  

Geschreven door