Flevoziekenhuis gaat druk op zorg bestrijden met preventie

Het Flevoziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in het land die deelnemen aan een programma om een gezonde leefstijl te bevorderen. Medewerkers worden getraind in leefstijlgesprekken.

Die gesprekken met patiënten moeten leiden naar een verschuiving van zorg naar gezondheid en preventie waardoor veel ziekten worden voorkomen. Dat is nodig omdat de zorg onder druk staat door vergrijzing, werkdruk en personeelstekorten.

In sommige gevallen gaan de medewerkers van het ziekenhuis patiënten verwijzen naar leefstijlspecialisten. Er is een groeiende druk op de zorg door veel ongezonde gewoonten en chronische ziekten. Daarom gaan veel ziekenhuizen investeren in het voorkomen van ziekten en het verbeteren van de algehele gezondheid van de bevolking.

Zorgverleners wordt geleerd bij het herkennen van barrières voor een gezonde leefstijl, zoals schulden en laaggeletterdheid.

Marc Seelen, voorzitter raad van bestuur van het Flevoziekenhuis: “Het Beter Gezond-programma sluit naadloos aan op onze toekomstvisie. Hierdoor zitten er geen deuren en muren meer tussen de diverse domeinen, kunnen we optimaal samenwerken, passende zorg en een leefstijlloket aanbieden om patiënten zo gezond en vitaal mogelijk te laten zijn. Door mee te doen aan het Beter Gezond-programma brengen we preventiegerichte gezondheidszorg een stap verder en zijn we in staat patiënten effectiever te begeleiden naar gezondere leefstijlkeuzes.”

Geschreven door