Flevoziekenhuis schaalt reguliere zorg af vanwege oplopend aantal coronabesmettingen

Verschillende niet-spoedeisende operaties in het Almeerse Flevoziekenhuis worden uitgesteld. Dit als gevolg van het oplopende aantal coronabesmettingen. Verpleegkundigen zijn nodig voor de zorg van coronapatiënten. Daardoor is er niet genoeg capaciteit om ook nog volop door te draaien met de reguliere ziekenhuiszorg vermeld Omroep Flevoland

Het besluit is genomen in samenspraak met ziekenhuizen in Noord-Holland. Gemiddeld genomen wordt de ziekenhuiszorg met ongeveer twintig procent teruggebracht. Het St Jansdal in Lelystad en het Antonius in Emmeloord zeggen de zorg niet af te schalen. De hoofdvestigingen van deze ziekenhuizen staan in andere regio’s, waar de maatregelen op dit moment nog niet nodig zijn.

Beddenhuis
Een woordvoerder van het Flevoziekenhuis geeft aan dat van de negen operatiekamers nu drie worden gesloten. Door minder operaties uit te voeren komen er minder patiënten in het beddenhuis te liggen. Daardoor kan het ziekenhuis het oplopende aantal coronapatïenten aan. De patiënten van wie de operatie uitgesteld wordt krijgen daar rechtstreeks bericht van van het ziekenhuis.

Drie mensen op de intensive care
Op dit moment liggen er in het Flevoziekenhuis drie coronapatiënten op de intensive care. Nog zo’n twintig anderen liggen op de reguliere corona-afdeling. Dat aantal is volgens de woordvoerder van het ziekenhuis de afgelopen dagen vrij stabiel.

Het Flevoziekenhuis zegt contact op te nemen met mensen van wie de operatie wordt uitgesteld. Als patiënten niks horen, dan gaat hun operatie gewoon door.

Stijging in Noord Holland
Ziekenhuizen in Noord Holland hebben grote aantallen patiënten liggen. “Het is geen tsunami, maar het is wel vloed. Het water staat ons tot de lippen”, zegt Frank Bloemers tegen Het Parool. Hij is een van de voorzitters van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen. “De afgelopen dagen hebben we iemand naar een ziekenhuis in Groningen gebracht, is er een patiënt naar Ede gegaan en een patiënt naar Maastricht. Een patiënt van de ic hebben we vandaag naar Breda overgebracht.”

Stijging
Als de ziekenhuizen nog verder onder druk komen te staan, wordt de reguliere zorg voor veertig procent afgeschaald. De landelijke druk neemt toe. Op dit moment liggen bijna 900 coronapatiënten in het ziekenhuis. Begin volgende week liggen er 1100, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding tegen Het Parool.

Het tekort aan verpleegkundigen is het grootste probleem volgens Bloemers. Meer Covidpatiënten staat gelijk aan meer verpleegkundigen aan die bedden. Dat betekent dat er op andere afdelingen gaten in de roosters vallen. “Als je te weinig verpleegkundigen hebt, dan loop je tegen een grens aan. Die hebben we nu bereikt.”

Geschreven door