Flevoziekenhuis vanaf 1 januari 2023 volledig rookvrij

Het Flevoziekenhuis is vanaf 1 januari 2023 een rookvrij ziekenhuis. Dat betekent dat ook op het buitenterrein van het ziekenhuis niet meer gerookt mag worden.

Longarts Peter van Hengel: “We voelen ons verantwoordelijk voor de gezondheid van alle Almeerders. Ook het voorkómen van ziekten hoort bij ons werk.” Peter Van Hengel: “Als longartsen zien we dagelijks de gevolgen van roken. Daarom zetten wij ons als ziekenhuis in voor een rookvrije generatie. We willen niet meer dat mensen in en om ons ziekenhuis in aanraking komen met tabaksrook, peuken en de geur van tabaksrook. Een volledig rookvrij ziekenhuis is hiervoor onze eerste stap. Bijna alle Nederlandse ziekenhuizen zijn al rookvrij.”

Geen rookplekken meer

Joke Wymenga, manager Facilitair zorgbedrijf van het Flevoziekenhuis: “Een rookvrij ziekenhuis betekent dat er op het ziekenhuisterrein helemaal geen rookplekken meer zijn. De rookruimte voor de hoofdingang verdwijnt. Ook de rookplek voor medewerkers van het ziekenhuis verdwijnt.” Bezoekers van het ziekenhuis worden op het rookvrije terrein geattendeerd door borden.

Hulp bij stoppen

Longarts Van Hengel: “We beseffen maar al te goed dat roken een verslaving is. De nicotine stimuleert stofjes die prettig zijn: je wordt er wat rustiger van, soms krijg je er ook spirit van. De nicotine schiet al gauw tekort voor wat het lichaam wil. Dat betekent dat je ook een volgende sigaret pakt, en nog één, en nog één. Voordat je het weet is het een verslaving en dan wordt stoppen heel moeilijk. Daarom bieden we onze rokende patiënten en collega’s hulp bij het stoppen met roken.”

Rookstoppoli: hoog slagingspercentage

De Almeerse huisartsen en het Flevoziekenhuis hebben het rookstop-programma van het Rode Kruis Ziekenhuis overgenomen. Het programma ‘Nederland stopt met roken’ heeft een hoog slagingspercentage. Je wordt begeleid op de Rookstoppoli van de huisartsenpraktijk of het Flevoziekenhuis begeleid door een rookstopcoach, ook als je gestopt bent. Van Hengel: “Dat moet helpen om de gestopte roker, ook gestopt te houden. Want iedereen krijgt het een keer moeilijk. Vroeger zeiden we: ‘een roker moet het zelf doen en moet gemotiveerd zijn’. Dat laatste moet nog steeds. Maar er is ook echt een fysieke uitdaging waarbij we de roker moeten helpen.”

Hulp tijdens ziekenhuisopname

Een ziekenhuisopname kan een goed moment zijn om te stoppen met roken. Bij alle operaties vragen we al van tevoren om te stoppen. Stoppen met roken vergroot de kans op een succesvolle ingreep en sneller herstel. Voor wie in het ziekenhuis ligt en stoppen met roken niet haalbaar is, zijn nicotinepleisters of medicatie beschikbaar om makkelijker tijdelijk te kunnen stoppen met roken.

Wat betekent een rookvrij terrein?

Een rookvrije zorginstelling streeft naar een zo gezond mogelijke omgeving zonder roken. Hieronder valt ook het roken van (soft)drugs, e-sigaretten, smeltsigaretten en pruimtabak (Snus). Niemand rookt, er zijn geen asbakken of rookplekken, geen peuken en geen verkoop of afbeeldingen van rookwaren op het terrein. Naast dat het terrein rookvrij is, is er passende stoppen-met –roken hulp beschikbaar voor alle rokende patiënten en medewerkers. Het Flevoziekenhuis volgt hiermee het Nationaal Preventie Akkoord.

Lokale samenwerking

Het Flevoziekenhuis is betrokken bij het programma Almere Gezond van de gemeente en diverse (zorg)instellingen. Het ziekenhuis participeert ook in het Netwerk Rookvrije Generatie Almere.

Samen met de Almeerse huisartsen heeft het ziekenhuis transmurale afspraken gemaakt over stoppen met roken. Het Flevoziekenhuis en alle Almeerse huisartsenpraktijken hebben rookstopcoaches opgeleid om mensen te ondersteunen. Meer informatie: https://flevoziekenhuis.nl/afdelingen/longziekten/rookstoppoli

[audio_player id=31009]

Geschreven door