In half jaar al 17 huisverboden na geweld

In het afgelopen halfjaar heeft de burgemeester zeventien keer een tijdelijk huisverbod uitgevaardigd na een melding van huiselijk geweld. In vijf gevallen werd een gebiedsverbod opgelegd.

Vorig jaar bleek dat nergens in Nederland zoveel gevallen van huiselijk geweld worden gemeld als in Almere. Per 100.000 inwoners zijn hier achthonderd situaties waarin uitwassen bekend worden. Het aantal huisverboden in Almere ligt dit jaar lager dan zo’n tien jaar geleden.

De cijfers staan in een overzicht van de Veiligheidsagenda over de afgelopen zes maanden. In die periode besloot burgemeester Van der Loo na incidenten in acht gevallen tijdelijk cameratoezicht toe te passen. In de meeste gevallen gebeurde dat na explosies. Na vijf van dergelijke incidenten werden woningen of panden tijdelijk gesloten.

De recente overzicht brengt een lichte stijging van de misdaad in Almere aan het licht. Maar over een periode van vier jaar blijkt de criminaliteit te zijn afgenomen. In 2020 deden zich per duizend inwoners ruim 22 misdrijven voor, dit halfjaar ruim twee minder. Dat komt tot globaal 4400 inbraken, straatroven en gevallen van cybercrime.

Geschreven door