Almeerse Jak viert Amsterdam 750 met verhaal over oud-Amsterdammers

bivak huisje / aangeleverd persdienst

Almeerder Jak Bouwmans heeft met een verhaal over het begin van Almere een plek veroverd op de website over het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Daarbij legt hij de nadruk op de komst van Amsterdammers naar Almere.

De site Amsterdam750.nl verzamelt verhalen ter gelegenheid van het naderende jubileumjaar 2025. Daar staan nu al 75 verhalen over allerlei aspecten van de hoofdstad. Er is natuurlijk een verhaal te lezen over Johan Cruyff in Betondorp, over vrouwen die tijdens de bezetting op de tram werkten, over de legenden en over restaurant Nam Kee op de Zeedijk.

Tussen al die bijdragen staan ook herinneringen van de eerste Almeerders. In het jubileumjaar van Amsterdam werd in het latere Haven het Bivak(foto) geopend, waar acht pioniersgezinnen kwamen wonen.

Boumans noteert dat veel nieuwsgierige Amsterdammers op zondag in Almere kwamen kijken. “Mensen namen zelfs verrekijkers mee om het Bivak te begluren, want bij het hofje staat een bord ‘Verboden toegang voor onbevoegden’.” Dat verbod werd niet zo nauw genomen, maar de bezoekers wisten niet dat in de stacaravans ook de eerste politiemensen van de nieuwe stad woonden.

De 80-jarige Jak Boumans, die eerder levensboeken schreef over onder meer eerste Almeerder Wim Leeman, en zelf drie jaar in de Bijlmer woonde, is ook enthousiast over de bewaarde opnames van het tv-programma Landgenoten met Netty Rosenfeld. Zij bezocht met een camera de bewoners van het Bivak in een besneeuwd landschap. De reportage staat in zijn geheel bij zijn verhaal op de website.

Geschreven door