Almeerder in podcast met WO2 vluchtverhaal

Met het project IK KOM TERUG worden de herinneringen verzameld van de 150.000 inwoners die vanwege de Slag om Arnhem (september 1944) huis en haard moesten verlaten. De verhalen van deze mensen zijn verzameld, vastgelegd op een website, in podcasts en gedeeld op panelen op 5 plaatsen in en rondom Arnhem. Het vluchtverhaal van de ouders van Almeerder Jak Boumans en zijn broer is één van de 20 verhalen geselecteerd voor het project.

Jak Boumans (1945) raakte geïntrigeerd door de plaatsnaam op zijn geboorteakte. Die was niet Arnhem, waar zijn broer Wim in 1943 was geboren, maar Wisch (Varsseveld). In die plaats vonden zijn ouders na 69 dagen op de vlucht een gastgezin. Na terugkeer in Arnhem duurde het 3 jaar voordat het gezin een (nood)woning kreeg toegewezen. De broers deden onderzoek naar het vluchtverhaal van hun ouders: Grad (1911) en Riek (1917). Jak interviewde zijn vader voor een levensboek. Zijn broer vond een dochter van het gastgezin.

Geschreven door