Oppositie in raad haalt streep door bezuinigingsdebat

De discussie in de gemeenteraad over ingrijpende en omstreden bezuinigingsplannen is gisteravond voortijdig beëindigd. De meeste oppositiepartijen trokken de tientallen moties tegen de plannen van het college in.

Omdat er nog een bezuiniging van 7 miljoen euro moet worden ingevuld vinden partijen als de VVD en PVV dat er geen verantwoorde keuzes kunnen worden gemaakt. Zij willen meer inzicht in nieuwe tegenvallers en meevallers.

Een motie daarover kreeg in de raad onvoldoende steun. De coalitiepartijen waren eensgezind over de voorstellen om te bezuinigen en extra inkomsten te krijgen. Daarop kondigde de oppositie aan de circa zeventig moties pas in te dienen bij de behandeling van de gemeentebegroting voor volgend jaar. Die bespreking vindt in november plaats.

Hun kritiek op wethouder Kees Ahles (foto) van financiën leidde tot een motie van afkeuring. Ze vinden zijn invulling voor bezuinigingen onvolledig. De overige collegeleden maakten duidelijk dat de plannen van Ahles collectief opgesteld zijn en dat de motie van afkeuring voor alle wethouders zou gelden. Maar ook die motie kreeg slechts steun van een minderheid.

Wethouder Ahles had juist betoogd dat de bespreking van gisteren bedoeld was om de raad tijd te geven om na te denken wat er straks in de begroting moet worden opgenomen. “We wisten dat we op dit moment nog geen compleet beeld zouden hebben. Maar u kunt nu een richting aangeven”, zei Ahles. De VVD vindt dat de gang van zaken een integrale afweging onmogelijk maakte.

Forum voor Democratie wilde niet meewerken aan het proces en verliet de vergadering tijdens de stemming. Dat werd door Kjell van Wijlandt van de Partij voor de Dieren als kiezersbedrog aangemerkt.

Het raadsvoorstel voor de invulling van bezuinigingen werd aan het einde van de raadsvergadering aangenomen.

Geschreven door