Almeerse inwoners doen mee aan meten van luchtkwaliteit

De eerste luchtkwaliteitsmeter in uitgereikt aan Rosa van Gent uit Almere door wethouder Alexander Sprong. Met het plaatsen van deze meters helpen inwoners om in beeld te brengen hoe het staat met de luchtkwaliteit in Almere. Voor Almere zijn 61 luchtkwaliteitsmeters beschikbaar gesteld.

Almere werkt samen met provincie Flevoland, kennispartners en andere gemeenten aan het project Luchtmeetnet Flevoland. Ze gaan 3 jaar lang fijnstof meten in de lucht op verschillende plekken. De lucht in Flevoland is meestal goed, maar we willen precies weten hoe het in wijken en straten is. Daarom gaan 61 inwoners uit Almere onder andere fijnstof meten in hun eigen tuin.

Wethouder Alexander Sprong: “Eerder plaatsten we al een professioneel luchtmeetstation aan de Boomgaardweg. Dit is een volgende stap als het gaat om het meten van onze luchtkwaliteit. We maken nu al gebruik van satellieten om de luchtkwaliteit in beeld te brengen, maar met deze meters op de grond kunnen we veel preciezer monitoren. Bijvoorbeeld wat doet het met de luchtkwaliteit als we ergens aan het bouwen zijn? We zijn de snelst groeiende stad en willen de omgeving voor onze inwoners zo schoon mogelijk houden.”

Meedoen

Inwoners die ook mee willen doen met de meting van de luchtkwaliteit komen op een wachtlijst. Zij kunnen zich aanmelden bij info@luchtmeetnetflevoland.nl of als zij op de hoogte willen blijven van de voortgang van de meetgegevens, kijken op de website www.luchtmeetnetflevoland.nl

Geschreven door