Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan

Vijf Flevolandse zorglocaties van Coloriet en Woonzorg Flevoland, zijn in opdracht van provincie Flevoland en gemeente Lelystad, samen met Greendish de uitdaging aangegaan om voedselverspilling tegen te gaan. Door het meten van voedselverspilling in hun keuken-, koelkast- en op het bord, is hun kennis en bewustzijn vergroot. Met als resultaat: 30 % minder voedselverspilling.

Certificaten uitgereikt

Tijdens een inspiratiebijeenkomst, over tegengaan van voedselverspilling en de kansen van de eiwittransitie, werden certificaten uitgereikt aan de vijf zorglocaties. Dit gebeurde in aanwezigheid van wethouder Sjaak Kruis, gedeputeerden Jan-Nico Appelman en Gebke van Gaal. De  locaties ontvingen dit certificaat, om hen te bedanken voor hun koplopers rol en inzet voor het tegengaan van voedselverspilling in Flevoland.

Dubbele winst

Greendish heeft in kaart gebracht dat 30% minder verspilling leidt tot €6.400 besparing in kosten, ruim 4000 kilo minder CO2 uitstoot en ongeveer 6400 m3 waterbesparing. Naast een milieuwinst, levert heeft het tegengaan van voedselverspilling, ook financiële voordelen op.

Meten is weten

Snij-afval in de keuken, ongebruikte producten in de koelkast en de restjes op het bord. Iedereen kent het wel! Door dit een week lang te meten bij de vijf zorglocaties, is inzicht verkregen waar en hoeveel voedsel daadwerkelijk wordt verspild. Door deze bewustwording konden gerichte keuzes gemaakt worden. Denk hierbij aan een soep maken van de overgebleven keukenproducten, minder bestellen, of heel simpel iets minder rauwkost op de borden. Dit kan altijd nog bijgesneden worden als dat nodig is. Kortom eenvoudige oplossingen, met een gezonde impact.

Keteninitiatieven Flevoland

Provincie Flevoland stimuleert ondernemers om circulaire producten te maken of om grondstoffen te leveren voor de circulaire economie. Daarom ondersteunt zij beginnende circulaire ketens, waarbij door de samenwerking tussen grondstoffenleverancier, verwerker en een afnemer van het eindproduct een keten gevormd kan worden. Deze circulaire ketens krijgen hulp in de vorm van ketenmanagers.

Wil je meer weten over circulair ondernemen in Flevoland? Kijk op www.circulairflevoland.nl

Foto: van links naar rechts: Sjoerd van Abeelen (Coloriet), Marcella Mesker (Coloriet), Walter Luitwieler (gemeentLelystad), Ron van Senten (Woonzorg Flevoland), Camil Gastreich (Greendish), Jan-Nico Appelman (provincie Flevoland), Sjaak Kruis (gemeente Lelystad), Angelique Hoek (provincie Flevoland), Harjan Oost (Coloriet) en Yvonne Mars (Greendish)

Geschreven door