Autoluwe wijk | Column Kyra von Beken

Is uw wijk autoluw? De mijne in geen geval. Het is de wens van wethouder Tjeerd Herrema er één te maken van de Floriadewijk. Een wijk waar de auto in een garage aan de rand van de wijk geparkeerd kan worden en je te voet of met een elektrische deelauto naar huis kunt.

Ik probeer me voor te stellen hoe zo’n deelauto er uit zal gaan zien. Bedoelt Tjeerd een elektrische auto die je met elkaar deelt, misschien een soort van groot golfautootje waar je met je buurtgenoten gezellig instapt of een treintje met fleurige bloemrijke wagonnetjes? Geen idee. En hoe zullen die deelauto’s zich dan gaan verplaatsen? Jan Lems permitteerde zich een guitig D66 grapje over rollende trottoirs zoals op Schiphol. 
Ik vermoed dat er wel weer een VVD-er opstaat die vindt dat er nog wel een aantal bijstandtrekkers wat terug kunnen doen voor de stad. We doen ze een fleurig pakje aan en dreigen met geldelijke straf als ze niet achter het stuur willen plaats nemen. En daar ga je dan als werkloze 60 jarige bankemployee, niet meer interessant voor de arbeidsmarkt maar nog wel zwoegend solliciteren voor een uitdagende baan. Met je ziel onder de arm en dood ongelukkig doe je maar wat er gevraagd wordt maar dan veer je op, actie! Bastiaan Malotaux van het CDA voorzag dit probleem al weken geleden: piekmomenten! De bewoners gaan namelijk massaal gelijktijdig naar hun werk en komen zo ook weer terug. De twijfel slaat toe. 

Ligt de lat niet te hoog? Welnee, de PvdA, de partij van Tjeerd, vond dat er nog wel een tandje bij kon. En Tjeerd? Hij voelde dat hij niet echt meer serieus genomen werd en stamelde, autoluw betekent niet dat er geen auto’s de wijk in mogen, je kunt wel degelijk met de auto voor de deur komen. Toon van Dijk van de PVV zakte opgelucht weer in z’n stoel, dit utopisch waanidee is weer van de baan.
Kyra von Beken

Geschreven door