Horecaondernemers in Almere Haven wachten met smart op versoepeling van de coronamaatregelen. Op zonnige dagen zouden de terrassen vol moeten zitten met gasten. Maar de gezelligheid is nu ver te zoeken; woensdagavond was het uitgestorven in de havenkom.

Sommige ondernemers houden hun zaak dicht. Buiten zijn de tafels en stoelen opgeruimd. Enkele horecagelegenheden zijn nog wel open. De bedrijfsactiviteiten zijn dan beperkt tot het afhalen en bezorgen van maaltijden.

‘Nog maar 3 mensen in de keuken’
Volgens Giorgos Salamanakis, de eigenaar van het Griekse restaurant Olympia, is de situatie niet te vergelijken met anderhalve maand geleden. Voor de coronacrisis had hij zeven werknemers in de keuken staan. Nu werken er drie mensen. “Het is twee uurtjes werken of tweeënhalf uur. Meer is het niet. Meestal zijn we om negen al thuis.”

‘Ik wil strenge regels hanteren’
Zijn buurman Kheir-Eddine Bouazati ervaart hetzelfde. Hij is bedrijfsmanager bij het restaurant Treasure. “Het is in één keer stilgevallen. Dat zijn we niet gewend. Normaal is het echt gezellig in de havenkom, volle terrassen, maar dat missen we nu allemaal.” Hij wil zo snel mogelijk terug naar de normale situatie. Bouazati is ook bereid om strenge regels te hanteren, zoals een andere opstelling van de tafels in het restaurant om anderhalve meter afstand te kunnen houden.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is de horeca dicht tot 28 april. Het is nog niet duidelijk wat er daarna gaat gebeuren. Alle opties zijn nog open; de huidige maatregelen kunnen verlengd worden of horecaondernemers kunnen weer aan het werk onder strenge voorwaarden.

Geschreven door