Basisscholen op 11 mei weer open, geen festivals deze zomer

Basisscholen mogen vanaf 11 mei weer open. Dat heeft het kabinet dinsdagavond bekendgemaakt. Het besluit komt na adviezen van het Outbreak Management Team (OMT). Dit team van deskundigen bekijkt wat wel en niet mogelijk is tijdens de coronacrisis.

Het virus COVID-19 blijkt weinig te doen bij kinderen. Ze worden niet ernstig ziek en de verwachting is dat ze het virus ook niet verspreiden. Verschillende internationale onderzoeken zouden dat hebben aangetoond. Basisscholen kunnen de kinderen de helft van de tijd weer les geven in de klas. Groepen zouden gehalveerd moeten worden. De kinderen krijgen dan om de dag les. Het speciaal onderwijs kan vanaf 11 mei helemaal open. Leerkrachten kunnen zich laten test op corona. Als blijkt dat ze ziek zijn moeten ze thuis blijven.

Het voortgezet onderwijs moet rekening houden met anderhalve meter-onderwijs. De scholen moeten maatregelen nemen om dat te kunnen bereiken.

Thuiswerkende ouders krijgen meer lucht. Kinderopvang en buitenschoolse opvang gaan weer open.

Sporten weer beperkt mogelijk
Kinderen tot en met twaalf jaar mogen vanaf 28 april ook weer gezamenlijk buiten sporten waarbij fysiek contact mogelijk is. Trainen wordt toegestaan, wedstrijden spelen nog niet. Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar mogen ook weer aan sport doen, maar moeten wel rekening houden met een onderlinge afstand van anderhalve meter.

Geen festivals deze zomer
Het kabinet heeft verder besloten dat vergunde festivals tot 1 september verboden zijn. Burgemeesters van een aantal grote gemeenten hadden hier op aangedrongen. Dat betekent dat festivals als LowlandsDefqon 1 in Biddinghuizen, Wildeburg in Kraggenburg, OH My! Festival, Strandfestival Zand en Summerpark in Almere niet door kunnen gaan. Naar schatting worden 1.200 festivals door het besluit getroffen. Het is niet bekend of organisaties overwegen hun festival in het najaar te houden.

Ook geen betaald voetbal tot 1 september
Almere City FC kan de competitie in de Keuken Kampioendivisie niet afmaken. Betaald voetbal blijft verboden.

Overige maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen blijven van kracht tot en met 19 mei. Dat houdt in dat horeca en kapperszaken gesloten blijven. Plannen om de bezoekregelingen van verzorgingshuizen te verruimen zijn door het kabinet ter zijde gelegd. De kans op besmettingen met alle gevolgen van dien zijn volgens het kabinet te groot.

Zelfbeheersing
Premier Mark Rutte vraagt Nederland om zelfbeheersing om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Volgens Rutte staat de volksgezondheid op nummer één. Ook al zijn de ontwikkelingen in de ziekenhuizen hoopgevend, de kans op een tweede golf besmettingen ligt op de loer als de maatregelen te soepel worden. Dat risico wil het kabinet niet nemen.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door