Allemaal naar buiten; les over de natuur in de natuur

Groep 6C van de Columbusschool krijgt les in het bos van boswachter Arjan Postma

Almere, 1 september 2020 – Voor groep 6C van de Columbusschool uit Almere was dit wel een heel bijzondere dag. In plaats van in hun vertrouwde klaslokaal krijgen zij vandaag les in een exclusief buitenlokaal bij Stadslandgoed de Kemphaan. En dan niet gewoon van juf Josephine, maar van niemand minder dan boswachter Arjan Postma. Hij duikt letterlijk de natuur met hen in om te leren over alles wat het Nederlandse landschap te bieden heeft. Want dat is belangrijk, vindt niet alleen Arjan, maar ook supermarktketen PLUS en Staatsbosbeheer, die deze lesdag mogelijk hebben gemaakt. Op deze manier én met de nieuwe spaaractie Buiten in Nederland hopen zij kinderen te stimuleren meer naar buiten te gaan.

Les in de natuur

Kinderen komen steeds minder buiten en weten steeds minder over de natuur, blijkt uit onderzoek van het IVN*. Nederlandse dieren, bomen en planten zijn onbekend, zo herkent slechts 1 op de 6 kinderen het geluid van een huismus. Zonde, vindt PLUS, die daarom vanaf zondag 6 september een nieuwe spaaractie lanceert: Buiten in Nederland.Samen met boswachter Arjan Postma en Staatsbosbeheer wil de supermarktketen kinderen meer bijbrengen over al het moois van de Nederlandse natuur en hen stimuleren om vaker naar buiten te gaan.Want in de polder, in het bos, aan de kust, in de sloot, maar ook dichtbij in de buurt valt genoeg te ontdekken, vindt PLUS. Daarom geeft de supermarktketen vandaag samen met boswachter Arjan les in de natuur aan groep 6C van de Columbusschool om haar nieuwe spaaractie af te trappen. Tijdens deze spaaractie kun je sparen voor 150 buitenkaartjes met weetjes van boswachter Arjan over diverse dieren, planten en bomen die in Nederland te vinden zijn. De leerlingen van de Columbusschool krijgen hier vandaag een exclusief voorproefje van.

“De Nederlandse natuur is fantastisch en hierover leren is natuurlijk het leukst als je het ook echt kunt zien, voelen en ruiken”, aldus boswachter Arjan Postma. “Daarom vind ik het geweldig om vandaag in dit buitenlokaal les te mogen geven. Ik hoop dat ik de kinderen met deze les net zo enthousiast kan maken over de natuur als dat ik ben.”

“We vinden het belangrijk dat onze leerlingen niet alleen binnen in het klaslokaal les krijgen, maar ook regelmatig naar buiten gaan om de natuur met hun eigen ogen te zien en te ontdekken”, voegt Jet Lovink, adjunct-directeur van de Columbusschool, toe. “En hoe kan dat nou beter dan les krijgen in het bos door een echte boswachter op deze zonnige nazomerdag.”

Wist je dat…

Wist je dat de haas het snelste dier van West-Europa is? Of dat als je een afgezaagde tak van de knotwilg in de grond zet deze uitgroeit tot een nieuwe wilg? Of dat dassen elke week een grote schoonmaak houden in hun dassenburcht, een ondergronds gangenstelsel? Dit en nog veel meer leer je van boswachter Arjan op de buitenkaartjes van PLUS.

Buiten in Nederland
PLUS besteedt als ‘Meest Verantwoorde Supermarkt’ bij het selecteren van hun assortiment veel aandacht aan wat goed is voor mens, dier en milieu. Om ook hun jongste klanten hier iets van mee te geven, heeft de supermarkt de spaaractie Buiten in Nederland in het leven geroepen. Van zondag 6 september t/m zaterdag 17 oktober kan er gespaard worden voor 150 buitenkaartjes en 150 bijbehorende stickervellen met weetjes over de natuur en opdrachten die kinderen buiten kunnen uitvoeren. Bij besteding van tien euro aan boodschappen ontvangen klanten een pakketje met twee kaartjes en twee stickervellen. Daarnaast is er een veldgids te verkrijgen om de kaartjes in verzamelen en is er een speciale PLUS Buiten app waarin alle kaartjes zijn te scannen. Je krijgt hiermee toegang tot 3D animaties, geluidsfragmenten en holografische video’s.

“Met deze campagne willen we kinderen stimuleren naar buiten te gaan en te leren van al het moois wat zij om zich heen zien”, aldus Esmee Blom, teamlead Merk & Campagnes bij PLUS. “De Nederlandse natuur heeft zoveel te bieden en het is jammer als kinderen hier weinig over weten. Door bij ons te sparen voor buitenkaartjes en met de opdrachten die op de kaartjes staan die kinderen aansporen om deze buiten uit te voeren hopen we ze hier op een speelse manier meer over bij te brengen.” 

Samenwerking met Staatsbosbeheer

Net als PLUS wil Staatsbosbeheer kinderen meer leren over de Nederlandse natuur. Daarom heeft de supermarkt samen met Stichting NatuurWijs een educatief lesprogramma ontwikkeld voor basisscholen, als aanvulling op de spaaractie. Het gratis lesmateriaal wordt vanaf 3 september verspreid via basisonderwijs.online en bevat doe-opdrachten voor diverse leeftijdscategorieën.

Meer informatie over de Buiten in Nederland-spaaractie is te vinden op www.plus.nl/buiteninnederland.

* Bron: https://www.ivn.nl/wat-wij-doen/kind-en-natuur/onderzoek

Geschreven door