Lastige tijd voor kwetsbare jongeren

Kwetsbare jongeren hebben het lastig tijdens de intelligente lockdown. De RIVM-maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, vallen zwaar. Dat zegt Daniëlle Lanzaat van welzijnsstichting de Schoor in Almere. Sporten en een frisse neus halen, is volgens haar heel belangrijk voor jongeren.

Lanzaat werkt voor Learn2Work, een leerwerkproject dat het leven van kwetsbare jongeren van 18 t/m 27 jaar op de rit probeert te krijgen. Vaak zijn de jongeren uitgevallen op school en zijn ze aangewezen op een uitkering of dagbesteding. Coaching en begeleiding is nu lastig, maar de coaches en vrijwilligers weten er het beste van te maken.

Om twee jongeren maakten de begeleiders zich echt zorgen. Die hadden ook geen laptop, dus konden niet bereikt worden. Van voetbalclub Almere City hebben deze twee jongeren een laptop gekregen. Learn2Work is er nu ook weer voor hun.

Vooral mentaal in de problemen
“Dit is heel moeilijk voor ze, thuis,” zegt Daniëlle Lanzaat. “Sommige jongeren zijn eenzaam en voelen zich alleen. Anderen zijn bang. Een aantal jongeren zijn hun baan kwijt geraakt. Het is best wel heel zorgelijk.”

Volgens de begeleiders komen veel jongeren vooral mentaal in de problemen. Dat uit zich in depressiviteit en eenzaamheid. Ook de motivatie voor school valt weg. Daarom hebben vrijwilligers maaltijden gekookt en bezorgd voor de 42 jongeren. De keuze was tussen spaghetti, nasi en Surinaamse bami.

“Op deze manier kom ik op een andere manier met de jongeren in contact,” vertelt Lanzaat. “Het is heel bijzonder om bij ze voor de deur te staan en daarna allerlei appjes te krijgen met ‘Bedankt!’ en ‘Ik waardeer het zo!’.”

Bron Moroep Flevoland

Geschreven door