Metamorfose voor station Almere Centrum

Station Almere Centrum zal de komende periode een mooie metamorfose ondergaan. Hiervoor heeft ProRail opdracht gegeven aan Hegeman Bouw en Infra B.V. en Straal- en Schildersbedrijf WEST B.V. Bij de grondige opknapbeurt staan helderheid, transparantie, licht, kleur, een juiste routing in het gebouw en materiaal van hoge kwaliteit centraal. De gemeente Almere, de provincie Flevoland, de NS en ProRail werken samen aan een verbetering van station Almere Centrum die past bij de ambities en de groei van de stad.

Heuse metamorfose

Het huidige station (1987) is gedateerd en is toe aan een ingrijpende opknapbeurt. De voorzieningen op het station zullen straks beter aansluiten op de omgeving. Het station krijgt betere faciliteiten en een open uitstraling met een brede en overzichtelijke passage door de hal, die het Stationsplein en Mandelaplein naadloos met elkaar verbindt. 

De hal krijgt een frisse uitstraling met nieuwe winkels en nieuwe winkelpuien en er komen transparante liften. Daarnaast komen er twee nieuwe bewaakte fietsenstallingen, en krijgt het busstation een nieuwe uitstraling en nieuwe plafonds.

Hegeman Bouw & Infra B.V. en ProRail werken vaker samen met grote stationprojecten. Zo zijn recent Zaandam en Assen opgeleverd. De aannemer heeft er zin in: “Station Almere is een project waar onze civiele en bouwkundige disciplines prachtig samenkomen.”

Zonnepanelen en frame

Naast de werkzaamheden van Hegeman Bouw & Infra krijgt Straal- en Schildersbedrijf WEST B.V. uit Zwijndrecht de opdracht om het stationsframe te schilderen. Ook zal het bedrijf het draadglas van het station vervangen door gelaagd glas en zonnepanelen op de kap plaatsten. In de schuine kapdelen komt er glas met geïntegreerde zonnecellen.

Het vernieuwde station draagt bij aan de ambities van Almere 2.0, waarin gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk samen investeren in dat wat de stad nog aantrekkelijker maakt voor Almeerders en de regio. De bouwwerkzaamheden zelf zullen begin 2021 starten.

Geschreven door