Vernieuwing Station Almere

Station Almere Centrum is toe aan een grondige vernieuwing, die past bij deze tijd en de wensen van de reiziger van vandaag. De gemeente Almere, Provincie Flevoland, ProRail en de NS zijn de samenwerking aangegaan om in de periode tot 2022 het station en de stationsomgeving ingrijpend te verbouwen.

De werkzaamheden zijn op 5 oktober begonnen. De inzet is om de toegankelijkheid, de kwaliteit en belevingswaarde van het station Almere Centrum en de directe omgeving – inclusief het bus-, stations- en Mandelaplein – te verbeteren.

De stationsomgeving krijgt een duurzame metamorfose naar een uitnodigende en sfeervolle entree van de stad, met voldoende capaciteit en voorzieningen voor het groeiend aantal reizigers uit de stad, de regio en ook van ver daarbuiten. De ontwikkeling van het stationsgebied eindigt niet in 2022. Ook daarna werkt de gemeente verder aan de ontwikkeling van het Stationskwartier, het grotere gebied om het station.

Wethouder regionale mobiliteit Jan Hoek: “Het station Almere Centrum verandert in een aantrekkelijke entree voor de stad en OV-knooppunt voor de regio. Het wordt een fijne plek om Almere binnen te komen of een reis te beginnen. Voor bezoekers met de trein, en voor forenzen, die hun fiets kunnen stallen in de vernieuwde fietsenstalling.”

Wethouder Maaike Veeningen (economische ontwikkeling): “De vernieuwing van de stationsomgeving geeft een impuls aan de transformatie van de binnenstad. Het station is dé toegangspoort voor reizigers en bezoekers die met het openbaar vervoer naar Almere komen en daarmee één van de belangrijkste entree van onze stad. De vernieuwing past naadloos in onze ambitie om het stadscentrum levendiger en aantrekkelijker te maken. Net als de 7 andere pleinen in de stad krijgt het stationsplein een metamorfose waarin plek is voor wonen, winkels, uitgaan, cultuur, recreatie en meer groen”

Stationsgebied

Station Almere Centrum ligt aan de Flevolijn. Die lijn is in 1982 aangelegd om Almere en Lelystad – de twee nieuwe steden in Flevoland – te verbinden met de Randstad. Station Almere Centrum is geopend in 1987. Momenteel is Almere de achtste gemeente van Nederland en telt ruim 200.000 inwoners. Station Almere Centrum is het grootste intercitystation aan de Flevolijn en heeft daarmee een belangrijke functie in het openbaarvervoernetwerk van de stad, regio en tussen Noord Nederland en de Randstad. In de komende twintig jaar komen daar naar verwachting nog tienduizenden reizigers bij. Voor de coronacrisis telde het station bijna 30.000 in- en uitstappers per dag. Het aantal reizigers zal naar verwachting de komende jaren nog verder toenemen door de groei van Almere, de inzet van een snelle intercity verbinding en de geplande uitbreiding van het vervoersnetwerk van de randstad. 

Transformatie binnenstad

De vernieuwing van het station en de stationsomgeving maakt onderdeel uit van de transformatie van het centrum. Deze transformatie is vastgelegd in een visie voor de binnenstad. Met een bijdrage uit het programma Almere 2.0 wordt geïnvesteerd in de voorzieningen van de stad, zoals de opknapbeurt van het station. Het centrum wordt een plek waar altijd iets te beleven is. Nabij het Station Almere Centrum worden woningen gerealiseerd voor studenten, starters, senioren en gezinnen. Voor elke fase of levensstijl is er iets te vinden in het centrum, waardoor studenten hun woon-carrière kunnen voortzetten in het centrum. In de plannen zijn ook nieuwe voorzieningen op het gebied van sport, cultuur, entertainment en horeca opgenomen. Ook komt straks meer ruimte voor de fiets en voetganger. De visie voorziet ook in een eigen thema voor de acht pleinen van het centrum. Het stationsplein is één van die belangrijke plekken in de stad die een facelift krijgt.

De stationsomgeving krijgt een duurzame metamorfose naar een uitnodigende en sfeervolle entree van de stad, met voldoende capaciteit en voorzieningen voor het groeiend aantal reizigers uit de stad, de regio en ook van ver daarbuiten. De ontwikkeling van het stationsgebied eindigt niet in 2022. Ook daarna werkt de gemeente verder aan de ontwikkeling van het Stationskwartier, het grotere gebied om het station.

Wethouder regionale mobiliteit Jan Hoek: “Het station Almere Centrum verandert in een aantrekkelijke entree voor de stad en OV-knooppunt voor de regio. Het wordt een fijne plek om Almere binnen te komen of een reis te beginnen. Voor bezoekers met de trein, en voor forenzen, die hun fiets kunnen stallen in de vernieuwde fietsenstalling.”

Wethouder Maaike Veeningen (economische ontwikkeling): “De vernieuwing van de stationsomgeving geeft een impuls aan de transformatie van de binnenstad. Het station is dé toegangspoort voor reizigers en bezoekers die met het openbaar vervoer naar Almere komen en daarmee één van de belangrijkste entree van onze stad. De vernieuwing past naadloos in onze ambitie om het stadscentrum levendiger en aantrekkelijker te maken. Net als de 7 andere pleinen in de stad krijgt het stationsplein een metamorfose waarin plek is voor wonen, winkels, uitgaan, cultuur, recreatie en meer groen”

Stationsgebied

Station Almere Centrum ligt aan de Flevolijn. Die lijn is in 1982 aangelegd om Almere en Lelystad – de twee nieuwe steden in Flevoland – te verbinden met de Randstad. Station Almere Centrum is geopend in 1987. Momenteel is Almere de achtste gemeente van Nederland en telt ruim 200.000 inwoners. Station Almere Centrum is het grootste intercitystation aan de Flevolijn en heeft daarmee een belangrijke functie in het openbaarvervoernetwerk van de stad, regio en tussen Noord Nederland en de Randstad. In de komende twintig jaar komen daar naar verwachting nog tienduizenden reizigers bij. Voor de coronacrisis telde het station bijna 30.000 in- en uitstappers per dag. Het aantal reizigers zal naar verwachting de komende jaren nog verder toenemen door de groei van Almere, de inzet van een snelle intercity verbinding en de geplande uitbreiding van het vervoersnetwerk van de randstad. 

Transformatie binnenstad

De vernieuwing van het station en de stationsomgeving maakt onderdeel uit van de transformatie van het centrum. Deze transformatie is vastgelegd in een visie voor de binnenstad. Met een bijdrage uit het programma Almere 2.0 wordt geïnvesteerd in de voorzieningen van de stad, zoals de opknapbeurt van het station. Het centrum wordt een plek waar altijd iets te beleven is. Nabij het Station Almere Centrum worden woningen gerealiseerd voor studenten, starters, senioren en gezinnen. Voor elke fase of levensstijl is er iets te vinden in het centrum, waardoor studenten hun woon-carrière kunnen voortzetten in het centrum. In de plannen zijn ook nieuwe voorzieningen op het gebied van sport, cultuur, entertainment en horeca opgenomen. Ook komt straks meer ruimte voor de fiets en voetganger. De visie voorziet ook in een eigen thema voor de acht pleinen van het centrum. Het stationsplein is één van die belangrijke plekken in de stad die een facelift krijgt.

Geschreven door