Nieuwe coronamaatregelen in tbs-kliniek volstrekt onvoldoende

De nieuwe coronamaatregelen die minister Sander Dekker in tbs-klinieken en gevangenissen heeft ingevoerd, zijn volstrekt onvoldoende. Dat zegt advocaat Jan-Jesse Lieftink, die ruim 15 cliënten in de Oostvaarderskliniek in Almere vertegenwoordigt.

Door de nieuwe maatregelen kunnen ook gevangenisbewaarders en medewerkers van tbs-klinieken zich sneller laten testen op het coronavirus. Personeel dat in aanraking is geweest met een coronapatiënt en klachten heeft die aan het virus doen denken, mag een test doen.

Volgens Lieftink moet bij een bevestigde besmetting iedereen op de afdeling getest worden, zowel tbs’ers als medewerkers. Niet alleen medewerkers met coronaklachten. Op die manier kan besloten worden wie van de tbs’ers apart geplaatst moeten worden of welke medewerker in thuisquarantaine moet. Gevangenen houden op die manier hun bewegingsvrijheid. Nu zitten ze zo’n twintig uur per dag binnen om besmetting te voorkomen. Dat wekt frustraties op.

Lieftink zegt dat als iedereen getest kan worden, ook het ziekteverzuim onder medewerkers eventueel omlaag gaat. Het is volgens hem dan niet meer nodig om je ziek te melden uit angst om het virus op te lopen.


Bron omroep Flevoland

Geschreven door