Opnieuw financiële tegenvaller voor Floriade

Weer een nieuwe tegenslag voor de Floriade. De kosten om vertegenwoordigers van deelnemende landen tijdens het evenement te huisvesten vallen hoger uit. De organisatie mist daardoor 900.000 euro, blijkt uit de besluitenlijst van het Almeerse college van burgemeester en wethouders.

Op het Floriadeterrein komt een woontoren te staan met short-stay appartementen. Daar wil de organisatie van het evenement de vertegenwoordigers van deelnemende landen huisvesten tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling. De organisatie had de 900.000 euro aan hogere exploitatiekosten nog niet meegerekend. Het moet dat geld betalen aan de uitbater van die appartementen.

Daarnaast moet de organisatie grond aankopen voor de inzending van het Rijk en kennisinstituten. Dat kost 1,27 miljoen euro. De Floriade BV hoopt dat bedrag echter terug te verdienen door extra woningen op die grond te bouwen. Daar moet de gemeenteraad dan wel mee instemmen.

Wat het effect van de coronacrisis is voor de Floriade is nog onduidelijk. Voor de crisis bleek al dat er meer geld naar de Floriade moest. Momenteel wordt nog onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van het virus voor het evenement. Binnenkort spreekt het college met de gemeenteraad over de resultaten van dat onderzoek. Daarbij zal ook een herijking van de businesscase worden gemaakt waarin het exploitatietekort van 900.000 euro is verwerkt.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door