Surinaamse gemeenschap wacht gespannen op uitslag verkiezingen

Begin deze week waren er verkiezingen in Suriname. In Almere woont een grote Surinaamse gemeenschap en die volgde de ontwikkelingen op de voet. Een groot deel is blij met de voorlopige uitslagen, maar ook ongerust over het vervolg.

Meer dan tien procent van de bevolking van Almere is van Surinaamse afkomst. Sommigen zijn er geboren, anderen hebben familie of zakelijke banden met het land. Ze volgen deze week via sociale media de gebeurtenissen na de verkiezingen.

“Mijn tijdlijn stroomde helemaal vol”, aldus Amar Ramkalup. “Door Facebook kon ik alles volgen, beter dan via de officiële televisiekanalen. Ik ben weliswaar geboren in Nederland, maar ik heb familie en vrienden in Suriname. Ik maak hier in Nederland een magazine over het Caribisch gebied, dus ook zakelijk heb ik banden met Suriname.”

Hoop op verandering
Anneke Dalger had aanvankelijk weinig interesse in de verkiezingen. “Maar ergens in je onderbuik laat het je toch niet los”, geeft ze toe. “Ik ben er geboren. Maar eerlijk gezegd maak ik me meer ongerust over de politieke situatie hier in Nederland dan over die in Suriname. Als de mensen daar vinden dat er verandering moet komen en daarvoor gestemd hebben, hoop ik dat ze verandering krijgen.”

Na de verkiezingen op maandag leek de NDP de grote verliezer. Daarmee zou ook Desi Bouterse zijn presidentschap kwijtraken. De VHP van Chan Santokhi staat voorlopig aan kop. Maar de definitieve uitslag laat op zich wachten en de onrust neemt toe. “We zijn nu vijf dagen verder en nog steeds is er geen officiële uitslag”, aldus Sharida Ramkalup. “Ik hoop wel dat er snel duidelijkheid komt.”

Als de VHP ook officieel de grootste partij wordt, viert haar zoon Amar een feestje. “Maar niet helemaal van harte, want dan begint het pas. Het land moet weer opgebouwd worden, het moet verder. Het is tijd voor verandering.”

Geschreven door