“Voetbal zonder publiek voelt als een oefenpartijtje.”

Stap voor stap worden de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld. Alleen als alles goed verloopt en het virus niet opnieuw grootschalig de kop opsteekt kunnen er vanaf 1 september weer wedstrijden worden gespeeld bij de amateurs. Te beginnen met duels in de voorronde van de districtsbeker, gevolgd eind september met de start van de competitie.

Het lijkt er sterk op, de KNVB is nog in overleg met het kabinet over de details, dat vanaf september geen publiek aanwezig mag zijn bij de amateurduels. In een bericht op de KNVB-website van woensdagavond meldt de voetbalbond dat mits het coronavirus onder controle blijft kunnen officiële sportwedstrijden en competities vanaf 1 september plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt voor het amateur- én betaald voetbal.

Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV), ziet wedstrijden zonder publiek niet snel gebeuren. “In praktische zin wordt het heel moeilijk voor clubs om te handhaven. Want wat zijn toeschouwers? Ook jeugdspelers die na hun eigen wedstrijd blijven kijken bij het eerste? En hoe ga je mensen weren bij de poort?”, aldus van Olffen.

Geschreven door