Aanleg kabelbaan Floriade begint na de zomer

De aanleg van de Floriade-kabelbaan kan beginnen. De gemeente heeft geen bezwaar meer, dus de aanleg begint na de zomer, in september. Met de kabelbaan kunnen bezoekers van de wereldtuinbouwtentoonstelling snel van noord naar zuid en vice versa pendelen. Onderweg hebben ze dan uitzicht op het Floriadeterrein en het Weerwater.

De beslissing om de kabelbaan door te laten gaan is er niet zonder slag of stoot gekomen. Er ging veel discussie aan vooraf. In maart vorig jaar liet het college nog weten dat een kabelbaan over het Weerwater ‘niet realistisch’ zou zijn. Het werd te duur bevonden en er zouden te weinig mensen gebruik van gaan maken. Het college dacht dat een watertaxi beter was.

Geen mer noodzakelijk
De aanleg van de kabelbaan zou ook in strijd zijn geweest met het bestemmingsplan Almere Centrum Weerwater – Floriade. Logisch, want toen dat bestemmingsplan werd opgesteld, was er nog geen sprake van een kabelbaan. Onderzoek wijst uit dat er geen nadelige gevolgen voor het milieu zijn, zolang er maar maatregelen genomen worden voor de bescherming van broedvogels, vleermuizen en bevers. De Floriade BV gaat deze maatregelen uitvoeren. Daarom heeft de gemeente besloten dat voor de aanleg van de kabelbaan geen speciale milieueffectrapportage (mer) hoeft te komen. De benodigde aanvraag voor een omgevingsvergunning kan nu zonder problemen worden ingediend.

Bijna een kilometer lang
Maar nu komt er dus toch die kabelbaan. In de raadsbrieven van de gemeente Almere staat dat de kabelbaan een totale lengte van 850 meter heeft en elektrisch aangedreven wordt. Om de kabelbaan aan te leggen worden er 7 masten geplaatst van ruim 35 meter hoog. De 34 gesloten cabines komen op 31 meter hoogte aan de kabels te hangen. Per cabine zijn 10 zitplaatsen en de cabines hangen op 80 meter afstand van elkaar.

De Floriade-kabelbaan wordt gebouwd door de Oostenrijkse firma Doppelmayr Cable Car Gmbh & Co.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door