Discussie over opvangen extra kosten Floriade

Politieke partijen in de Almeerse gemeenteraad verschillen sterk van mening over de vraag hoe de extra kosten door de Floriade, betaald kunnen worden. Hoewel het officiële besluit nog genomen moet worden, is al duidelijk dat een meerderheid van de gemeenteraad de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 door wil laten gaan. Doorgaan met de Floriade kost de gemeente 16,3 miljoen euro extra.

Collegepartijen VVD en Leefbaar Almere stellen voor die extra kosten te betalen door de verkoop van bouwgrond op de toekomstige woonwijk op het Floriadeterrein. Dat betekent dat er dan meer huizen komen dan nu is afgesproken.

“Het uitgangspunt dient ook nu te blijven dat extra kosten zoveel als mogelijk terugverdiend worden met de ontwikkeling van de Floriadewoonwijk vanaf 2022. Voor de Floriadewoonwijk zijn er vanaf 2022 allerlei mogelijkheden om deze te ontwikkelen. De gemeente heeft ook eigen gronden die ontwikkeld kunnen worden met nieuwe partijen.”

De twee partijen dienen hun voorstel donderdagavond in tijdens de wekelijkse vergadering van de gemeenteraad in het stadhuis.

Oppositie faliekant tegen het voorstel
Oppositiepartijen PVV en Partij voor de Dieren zijn faliekant tegen. Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren noemt het een gevaarlijk voorstel. Volgens hem zou het voorstel van de VVD en Leefbaar Almere leiden tot meer bebouwing op het Floriadeterrein terwijl dat niet de bedoeling is. Het gebied moet volgens hem zoveel mogelijk groen blijven.

Ook Toon van Dijk van de PVV is tegen: “Het voorstel van de VVD en Leefbaar Almere zet de deur open naar grootschalige bebouwing van het Floriadeterrein. Dat is het laatste wat wij willen.” Van Dijk vreest ook dat de extra kosten door de Floriade over twee jaar hoger zullen zijn dan de huidige schatting van 16.3 miljoen.

Meer woningen op Floriadeterrein
In totaal staan er nu 660 woningen gepland op het Floriadeterrein. Het is de bedoeling dat die worden gebouwd, zodra de Floriade-expo in oktober 2022 voorbij is. Als het aan de liberalen ligt, moeten er meer huizen komen. Volgens Colette Holter van de VVD is er ruimte op het Floriadeterrein om 1500 woningen te bouwen met grondopbrengsten van 38 miljoen euro. Holter: “Wij hebben ook in Almere woningnood. Dus wat dat betreft, is extra bouwen voor ons wel welkom.”

Luijendijk van de Partij voor de Dieren ziet graag winst uit de grondexploitatie op het Floriadeterrein maar wil dat geld liever investeren in andere zaken in de stad en niet om de extra kosten van de Floriade te betalen.

De discussie over de grondopbrengsten en het aantal te bouwen woningen op het Floriadeterrein wordt de komende tijd hervat. Dat komt omdat burgemeester en wethouders na de zomer met een document komen waarbij verschillende scenario’ s over de grondexploitatie op het Floriadeterrein, worden uitgewerkt.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door