Culturele sector kent ongekend rendement.

Tijdens de zeven dagen durende ketendemonstratie Cultuur in Actie! werd woensdag 3 juni een specifiek accent gelegd op de economische waarde van de culturele sector. De waardetoevoeging (BBP) van de sector bedraagt maar liefst 26 miljard (bron: CBS, 2015).

Ilona Haaijer, commissaris Boskalis, Corbion en econome, betoogde in DeFabrique in Utrecht als volgt: ‘de totale Rijksbegroting van NL bedroeg in 2019 300 miljard. 40 miljard werd toegewezen aan OC&W. Slechts 2 miljard hiervan was specifiek voor Cultuur & Media bestemd. Dat is 0,6% van de 300mld dat wordt aangevuld met 2 miljard door provincies en gemeenten. Dat maakt 4 miljard. 

De inkomstencijfers laten vervolgens zien dat de totale waardetoevoeging, het Bruto Binnenlands Product van Nederland 700 miljard bedraagt. De culturele sector droeg hier maar liefst 3,7% aan bij met 26 miljard. Met 4 miljard wordt 26 miljard verdiend.

De gehele sector staat stil, er kan nu niet worden geïnvesteerd in creatie en innovatie. Als we over 1,5 jaar nog steeds van Nederlandse festivals, concerten, voorstellingen etc. willen genieten, denk ik dat er nu een investeringsfonds nodig is van zo’n 2 miljard. Waarmee weer 26 miljard kan worden verdiend!’

Marc Pos (een van de initiatiefnemers van Cultuur in Actie!): ‘Het is mooi om te zien hoe mevrouw Haaijer inzichtelijk maakt wat het economisch belang van de sector voor Nederland is en waarom het idee van een investeringsfonds gerechtvaardigd is.’

Cultuur in Actie! is een week lang het podium dat de gehele culturele sector verenigd en ontving reeds een keur aan artiesten, makers, politici en belangenbehartigers. Inmiddels telt de actie 355.409 deelnemers en duurt nog tot en met vrijdag 5 juni 22.00 uur.

Voor meer informatie www.cultuurinactie.nl

Geschreven door