‘Liefde’ en ‘Natuur in de wijk’ winnen Floriade Fotowedstrijd

Nadeche den Haan uit Huizen en de Almeerse Nathalie van Veghel zijn de winnaars geworden van de tweede Floriade Fotowedstrijd. In de aanloop naar de Floriade organiseren de gemeente Almere en Floriade Almere 2022 B.V. jaarlijks een fotowedstrijd. Dit jaar was het thema ‘groen en voeding’.

535 mensen uit heel Nederland stuurden in totaal 979 foto’s in: ruim 200 foto’s meer dan vorig jaar. Een jury, bestaande uit de Almeerse fotografen Mona Alikhah, Fred Rotgans, Jordi Huisman en Maarten Feenstra en onder leiding van wethouder Jan Hoek, selecteerden half mei 10 foto’s uit de stapel. Het publiek kon tot en met 5 juni stemmen. De meeste publieksstemmen waren voor de foto ‘Natuur in de wijk’ van de Almeerse Nathalie van Veghel. De foto toont een bever, die tevreden aan de rand van het water in het gras aan het eten is. Nathalie van Veghel: “Ik had van buren al gehoord dat-ie bij ons in de buurt zat. En toen trof ik hem, nog genietend van een groene spriet. Gelukkig heb ik altijd mijn camera bij me. Deze foto past perfect bij het thema ‘groen en voeding’ van de Floriade Fotowedstrijd.” Wethouder Jan Hoek: “Van deze foto was ik meteen gecharmeerd. Ik werd er vrolijk van.”

Glimlach

De jury koos de foto ‘Liefde’ van de 15-jarige Nadeche den Haan uit Huizen. Op de foto zie je twee innig verstrengelde wortels. Jan Hoek: “In deze tijden van corona zijn we nadrukkelijker dan ooit doordrongen van het belang van vriendschap, liefde, barmhartigheid en solidariteit. Nadeche heeft dat mooi weten te vangen in een foto die ook meteen een glimlach op je gezicht tovert.” De jonge winnares reageerde nuchter. “Ik moest van mijn ouders in hun moestuin werken en toen zag ik dit en heb ik hem gewoon gemaakt.” Nadeche ambieert een carrière in de fotografie en ervaart de prijs daarom als een steuntje in de rug.

Prijzen

De prijswinnaars kregen hun prijzen uitgereikt tijdens een korte, coronaproof ceremonie op de Stadsboerderij. Naast een professionele camera ontvingen zij een beeldje gemaakt door de Almeerse kunstenaar Wanda Entjes. Bovendien worden de winnende foto’s tijdens de Floriade tentoongesteld. De winnende foto’s en alle andere inzendingen zijn te vinden op floriadefotowedstrijd.nl

Geschreven door