OM: overtuigend bewijs tegen Almeerse verdachte in zaak Wiersum

Het Openbaar Ministerie zegt overtuigend bewijs te hebben dat Almeerder Giërmo B. betrokken is geweest bij de voorbereidingen en uitvoering van de moord op advocaat Derk Wiersum, in september vorig jaar. Het OM heeft woensdag tijdens een pro-forma rechtszaak in de bunker in Amsterdam Osdorp nieuw bewijs voorgelegd.

Wiersum werd op 18 september vlak voor zijn huis in Amsterdam Buitenveldert doodgeschoten. Hij was de advocaat van de kroongetuige tegen Ridouan Taghi, die van diverse misdrijven en opdrachten voor moorden wordt verdacht.

Het OM denkt dat op camerabeelden Moreno B. is te zien als de schutter van Wiersum. Een mobiele telefoon die door hem zou zijn gebruikt zou diverse keren contact met de advocaat hebben gehad. Zijn telefoon is gepeild in de straat in Buitenveldert.

Ook staat voor het OM vast dat Giërmo B. tot vlak voor de moord veelvuldig contact heeft gehad met de telefoon die Moreno B. gebruikte. Giërmo B. had hiervoor een eigen telefoon, die tot vlak voor de moord is gebruikt en voor het laatst bij het Bijlmerplein is gepeild. De telefoon is een keer opgewaardeerd met een voucher, die in een winkel vlak bij het huis van B. in Almere is gekocht.
Eerder stelde het OM al vast dat Giërmo B. de Opel Combo heeft gereden, die op de bewuste dag in de buurt van het huis van Wiersum is gezien. De auto is later gevonden in Almere, vlak bij zijn huis.

DNA van Almeerder in auto gevonden
In de auto is het DNA van de Almeerder gevonden. Dat geldt ook voor een VW Transporter, die twee weken voor de moord door Giërmo B. is opgehaald uit Utrecht, door hem is gebruikt en geregeld in Buitenveldert is gesignaleerd.

Volgens het OM is de moord weken eerder al door het tweetal samen met een derde verdachte voorbereid en werden de auto’s en verdachten diverse keren in de straat van Wiersum gezien. Het OM denkt dat Wiersum al op 11 september vermoord had moeten worden, maar de moordenaar kwam er achter dat de advocaat toen in het buitenland was.

De advocaat van Giërmo B. en de verdachte zelf ontkennen dat hij de mobiele telefoon heeft gebruikt, die het OM aan hem linkt. “Het is een complottheorie: dat nummer is niet van mij en nooit bij mij gevonden.” Ook was de telefoon op het moment van de moord op Wiersum niet in de directe omgeving. “Mijn cliënt zit dicht aan tegen de mogelijk betrokkenen, maar maakt hem dat tot medepleger?”, zei de advocaat.

Dat geldt ook voor de DNA-sporen in beide auto’s. Volgens de advocaat is de Opel Combo wel door Giërmo B. gebruikt, maar niet ten tijde van de moord.

De raadsman vroeg om opheffing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt, die al acht maanden vastzit. B. zei hierover: “Ik wil na acht maanden naar huis en mijn gezin.” Maar de rechtbank heeft besloten dat de Almeerder vast blijft zitten.

De advocaat van Moreno B. vindt dat nader onderzoek moet worden gedaan naar de persoon, die door een getuige is aangewezen als de schutter. Dat zou een slanke jongeman zijn, een “tiener.” Die beschrijving komt niet overeen met het signalement van Moreno B. en Giërmo B.

Advocaat wil andere rechtbank
De advocaat vroeg ook aan de rechtbank de zaak over te dragen aan een andere rechtbank. Volgens hem is de rechtbank Amsterdam te nauw betrokken geweest bij Derk Wiersum en hebben rechters en het gerechtshof dat op de dag van de moord laten blijken in persoonlijke uitspraken. Maar dat verzoek van de advocaat is afgewezen.

Ook wil de advocaat dat het OM eerder dossierstukken aan de verdediging beschikbaar stelt. Nu zijn er pas vorige stukken van eind vorig jaar en begin dit jaar toegevoegd.

Op 21 september volgt er nog een pro-forma zitting. De inhoudelijke behandeling is dan gepland voor het einde van het jaar. De rechter gaf aan dat dan alle verdachten in de zaal Wiersum tegelijk terecht moeten staan, dus ook Ridouan Taghi.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door