Verdachte van moord Rode Klif mogelijk opnieuw naar PBC

Een 36-jarige tbs’er uit de Oostvaarderskliniek in Almere moet volgens zijn advocaat opnieuw worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Psychische stoornissen speelden mogelijk een rol toen hij vorig jaar een 72-jarige man uit Lelystad om het leven bracht. En dat zou volgens zijn advocaat nader moeten worden bekeken. De rechtbank beslist dinsdag of dat ook echt gaat gebeuren.

De tbs’er werd al eens geobserveerd in het PBC, maar daar kwamen geen volledige conclusies uit. Volgens de advocaat van de verdachte had zijn cliënt ook wat beter moeten meewerken aan de onderzoeken destijds. Nu zou hij daar hoe dan ook toe bereid zijn.

De opname moet duidelijk maken of het zijn cliënt wel helemaal is aan te rekenen, dat het mis ging tijdens zijn verlof. Maar de officier van justitie zei dinsdag in de Lelystadse rechtbank dat een paar vragen aan een behandelaar ook kunnen volstaan. Dat zou volgens de officier praktischer zijn dan opnieuw een opname in het PBC van zes weken, zeker nu de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak gepland staat op 4 en 5 augustus.

Moord aan de Rode Klif
Het lichaam van de 72-jarige Lelystedeling werd vorig jaar op zondag 28 april gevonden in zijn appartement aan de Rode Klif. Hij was toen al een tijdje dood, het exacte moment van overlijden was niet meer te achterhalen.

Justitie kreeg al snel de 36-jarige tbs’er uit de Oostvaarderskliniek in Almere en een 49-jarige ex-tbs’er uit Nieuwegein in het vizier. De eerste, die toen op proefverlof was, heeft inmiddels bekend de Lelystedeling (ook een oud-tbs’er) om het leven te hebben gebracht.

Het slachtoffer zou zijn gedrogeerd en daarna gewurgd met een lint. De twee verdachten kenden elkaar uit de Almeerse tbs-kliniek en namen na de dood van de man geld op met zijn pinpas. En er werden onder meer een mobiele telefoon, een horloge, ketting en contant geld weggenomen.

Commotie in de politiek
De moordzaak zorgde vorig jaar voor veel commotie gezien de tbs-achtergrond van alle betrokkenen, en vooral vanwege het feit dat een van de verdachten op proefverlof was. Er werden Kamervragen over gesteld en de Inspectie Justitie en Veiligheid stelde een onderzoek in.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door