Oplichters doen zich voor als GGD-medewerkers: 5 tips om te voorkomen dat u in een babbeltruc trapt

Op diverse locaties in Nederland doen criminelen zich voor als GGD-medewerkers. Let op kan ook in Almere

De GGD’en gaan uiterst voorzichtig om met persoonlijke gegevens en daarom geeft GGD GHOR Nederland een waarschuwing af. Lees de tips en voorkom dat u in de val van een oplichter loopt.

Inmiddels zijn in het land verschillende incidenten bekend waarbij oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers. Zij hebben telefonisch geprobeerd persoonlijke en financiële gegevens te bemachtigen. In andere situaties gingen criminelen die zich voordeden als GGD-medewerkers onaangekondigd langs huizen voor een vaccinatie of voor de afname van een coronatest.

1. De GGD komt niet onaangekondigd aan de deur

De GGD komt nooit onaangekondigd bij u langs voor een coronatest. Ook benadert de GGD u niet actief  voor het maken van een testafspraak. Heeft u geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met uw regionale GGD.

2. De GGD benadert u niet zomaar voor het maken van een afspraak

Heeft u geen  klachten die passen bij het coronavirus? Dan neemt de GGD niet ‘spontaan’ contact met u op om een testafspraak in te plannen. De GGD kan u wel bellen in het kader van bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker vragen of u klachten heeft. Als dat het geval is, is het belangrijk dat u zich laat testen.
Heeft u geen afspraak gemaakt voor een test en komt er toch onaangekondigd iemand aan de deur? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met uw regionale GGD ter controle.

3. De GGD vraagt niet om financiële gegevens

De GGD kan u wel bellen als onderdeel van een bron- en contactonderzoek. De GGD zal u echter nooit vragen om uw financiële gegevens.

4. Vertrouwt u het niet? Zeg dat dan.

Mocht u tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met u op zoek naar een manier om u gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of u zelf de GGD mag terugbellen en zoek het nummer op op www.ggd.nl.

5. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media

Het openlijk delen op sociale media dat u getest bent op het coronavirus en wacht op uw uitslag, kan oplichters de mogelijkheid geven om uw contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat u deelt.

Geschreven door