Slepende afvaldiscussie nog lang niet ten einde

De discussie welk systeem in Almere ingevoerd moet worden om het afval op te halen en verwerken, lijkt nog lang niet ten einde. De gemeenteraad wil verder onderzoek en helder naast elkaar hebben wat de voor- en nadelen zijn van ieder systeem.

In Almere hebben verschillende wijken nu andere afvalsystemen. De gemeente wil al jaren naar één systeem toe, de vraag is welk systeem.

Met veel enthousiasme verdedigden bewoners van de Filmwijk en Sieradenbuurt het systeem dat in hun wijk wordt getest: PMD+. Daarbij hoeven de bewoners minder afval te scheiden, dit wordt naderhand door machines gedaan. De bewoners dienden inmiddels een burgerinitiatief in om dit door de hele stad te doen. Volgens hen zou het duidelijker, makkelijker en bovendien goedkoper zijn.

Hun presentatie oogstte veel lof donderdagavond. Onder meer de SP zag het voorstel het liefst morgen nog uitgevoerd worden.
De wethouder aan de andere kant liet weten dat er wat hem betreft zeker nog een andere goed mogelijkheid is: Diftar. Hierbij scheiden bewoners zelf hun afval, en moeten ze extra betalen voor het restafval dat ze hebben. De vervuiler betaalt in dit geval en het zou ertoe moeten leiden dat mensen minder afval weggooien. De indieners van het bewonersplatform vrezen dat dit juist leidt tot afvaldumping.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door