Samen zijn was nog nooit zo dichtbij in tijden van corona

Samen zijn. Is samen lachen, samen huilen. Leven door dichtbij elkaar te zijn’’, zingt Willeke Alberti. Samen zijn is iets waar veel mensen een grote waarde aan hechten. Bij elkaar zijn: juist dát is iets wat in tijden van corona niet vanzelfsprekend is. De corona-eenzaamheid doemt op.

Je merkt dat de vraag groeit om elkaar te ontmoeten’’, zegt Bert Noteboom (Havenaar en voorganger bij Christelijke Gemeente De Wegwijzer). Noteboom merkt dat de behoefte groot is om terug te gaan naar ‘het normale’. ‘’Dat is er voorlopig niet bij. Je voelt je vleugellam als kerk, want ‘Kerk zijn’ is elkaar ontmoeten”. Hoe dan? De Wegwijzer komt met iets unieks.

Face-to-face

De coronacrisis is een lastige tijd. “Het lastige is: als voorganger zie je het liefst de mensen face-to-face. Dat was in de afgelopen tijd haast onmogelijk”, vertelt Bert Noteboom. “Tegelijkertijd heeft het mediateam van De Wegwijzer kerkdiensten uitgezonden via een livestream op YouTube. Zo konden we iedereen bereiken. Helaas konden we nog steeds niemand ontmoeten. We hebben wel bijeenkomsten via Zoom gehouden, maar iedereen is dat natuurlijk een beetje zat. Je merkt dat de vraag groeit om elkaar te ontmoeten”.

Een stukje positiviteit

“Het positieve is dat er door de livestreams gedurende de coronatijd veel mensen zijn aangehaakt die normaal gesproken niet naar de kerk gaan”, aldus Noteboom. “Die mensen zeggen de kerk te willen bezoeken zodra er weer gestart wordt met diensten en bijbelcursussen. Dat is echt super natuurlijk”.

Noteboom merkt dat er in Almere grote behoefte is aan ontmoetingen. “We zoeken met veel creativiteit en enthousiasme naar de mogelijkheden die er zijn. Dat brengt ons op iets wat

er nog niet is in de stad en zelfs niet in het land”, denkt Noteboom. “Vanaf 6 september 2020 houden we op 6 locaties verspreid over de stad speciale diensten. Dat wil zeggen dat mensen in hun eigen stadsdeel naar een plek van ontmoeting kunnen gaan. De Havenaren komen samen in Haven en de Poortenaren ontmoeten elkaar in Poort. Dat geldt ook voor mensen in Stad West, Stad Oost, Almere Buiten en Almere Hout. Je ontmoet elkaar als wijk. Iemand uit de wijk start de dienst en vervolgens wordt er aangehaakt op de centrale dienst zoals die ook op internet wordt uitgezonden. Dan kan er via grote beeldschermen meegekeken worden naar bijvoorbeeld een uitleg over de bijbel of een lied dat gezongen wordt. Iemand uit de wijk sluit de dienst af en daarna volgt een ontmoeting onder het genot van koffie en thee”.

Echt wel uniek

Wat maakt dat dan zo uniek? “Daarvoor moeten we terug naar 2009. Mijn collega, André Meulmeester, kwam toen naar me toe met een idee”, vertelt Noteboom. “Het idee van mijn collega kreeg de titel: ‘Het Openbaar Vervoer-systeem’. Dan denk je gelijk: Het Openbaar Vervoer-systeem? Ja! Vervoersbedrijven zeggen: met vijf minuten vanaf de voordeur moet je op het OV kunnen stappen om zo de wijde wereld in te trekken. Mijn collega zei toen: ‘binnen tien minuten van je voordeur zou je eigenlijk een plek moeten vinden waar Gods liefde is die je mag leren kennen en leren ontdekken’. Zo is die visie ontstaan dat je binnen tien minuten vanaf je voordeur een plek van liefde, betrokkenheid en geloof binnen kan gaan”. Dat maakt dit plan volgens Bert Noteboom zo uniek. “Het grappige is dat het idee is ontstaan in 2009 en dat juist de coronacrisis ons daarbij geholpen heeft om de visie te verwezenlijken. Dat had niemand kunnen bedenken”.

Om de hoek

Een plek van liefde, betrokkenheid en geloof komt door dit format dichter bij de voordeur van de inwoners van Almere. Je hoeft er niet meer ver voor te reizen, maar vindt het bij wijze van spreken om de hoek. “Ik verwacht dat het een fijne tijd wordt”, zegt Noteboom. “Mensen in de wijken kunnen elkaar weer gaan ontmoeten. Je kunt samen inspiratie opdoen en samen het leven delen. Je kunt de positieve dingen delen, de negatieve gebeurtenissen en de uitdagingen waarmee je zit”.

De Wegwijzer gebruikt zowel buurthuizen als scholen en andere gebouwen om de bijeenkomsten te organiseren. Meer informatie is te verkrijgen via: www.dewegwijzer-almere.nl.

Heel veel mensen

En toen kwamen er ineens heel veel mensen. Wat dan? “Dat is natuurlijk het spannende. Iedereen is welkom. Het is voor ons altijd afwachten hoeveel mensen er komen en durven te komen”, zo vertelt Noteboom. “We kijken wie er normaal gesproken ook onze bijeenkomsten bezoeken. Dan past het ruim. We verwachten nieuwe gasten. Als dat groeit, dan zoeken we voor de week erna een grotere locatie. In ieder geval houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM. We houden 1,5-meter afstand van elkaar, er is een protocol op elke locatie, er is desinfectiemiddel en er wordt bijgehouden wie er allemaal zijn. Wat we ook doen, we houden ons aan de regels van de overheid. Dat hebben we met elkaar afgesproken. Met die regels is er nog altijd veel mogelijk”.

De Wegwijzer

“De Wegwijzer is een multiculturele gemeente. Een kerk met een missie. Wij laten Almere Gods liefde zien en ervaren. Dat doen we door heel veel te investeren in kinderen, in tieners, in mensen die het financieel moeilijk hebben en het leren kennen van God en de Bijbel”, aldus Noteboom. “In de jongerencentra bereiken we bijvoorbeeld niet alleen de jongeren van de kerk, maar ook daarbuiten. Bijvoorbeeld door middel van coaching, huiswerkbegeleiding, liefde en aandacht. Op verschillende punten willen we investeren. Dat is een investering voor de stad. En die investering gaat ook door in tijden van corona”.

Bert Noteboom

Bert Noteboom is één van de voorgangers bij de Christelijke Gemeente De Wegwijzer. Hij is voorganger in Almere Haven bij ‘Hart voor Haven’. “Hart voor Haven is een jonge, eigentijdse, christelijke kerk die zich inzet voor de bloei van ons stadsdeel”, aldus Noteboom. “We willen aansluiten bij de behoefte die er leeft en laten ons daarbij inspireren door de liefde van God. Ik geniet ervan om de Bijbelse boodschap met alle enthousiasme die ik in mij heb te uiten in muziek en gesproken woord. Het doel is dat God verheerlijkt zal worden, niet ikzelf. Laat mijn leven maar zijn als een instrument in Zijn hand”.

Geschreven door