Winkelwagens straks alleen toegestaan rond supermarkten

Rondslingerende winkelwagentjes. De gemeente Almere is er helemaal klaar mee en wil er iets tegen doen. Wie buiten een straal van honderd meter rond een supermarkt een wagentje bij zich heeft, wordt strafbaar.

De gemeente zegt dat winkeliers aangeven dat winkelwagentjes steeds vaker worden meegenomen voor privégebruik of worden gedumpt op straat. Zo waren er bij de Deen-supermarkt in Almere Haven vorige maand slechts acht karretjes over. De supermarkt plaatste een oproep op Facebook om de karretjes terug te krijgen.

In de algemene plaatselijke verordening (APV) wordt waarschijnlijk vastgelegd dat de wagentjes alleen nog in de directe omgeving van supermarkten zijn toegestaan. Dit in navolging van andere steden.

Verrommeling
Het verbieden van winkelwagentjes op plekken waar geen supermarkt is doet de gemeente niet alleen voor de ondernemers. “Naast de kostenpost voor de winkeliers brengt dit verrommeling en vervuiling van de openbare ruimte met zich mee”, zo schrijft het college van burgemeester en wethouders.

Door het verbod in de APV op te nemen kan er opgetreden worden als mensen op heterdaad betrapt worden. “Winkeliers kunnen voortaan ook het meenemen van winkelwagentjes ontmoedigen door naar de strafbaarheid hiervan te verwijzen.”

Politiestudenten gaan handhaven
De politie heeft bij de gemeente aangegeven dat zij mogelijk politiestudenten wil inzetten om de regels rond de winkelwagentjes te gaan handhaven.

Het verbod en enkele andere wijzigingen van de APV worden dinsdagavond besproken door de gemeenteraad.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door