Huurders Voetnoot zien verbanning naar Almere Buiten niet zitten

De huurders van culturele broedplaats de Voetnoot willen niet naar Almere Buiten. Dat zegt een woordvoerder van het actiecomité waarin de ondernemers zich hebben verenigd.

De gemeente heeft hen daar een vervangende locatie aangeboden in het centrum van Buiten omdat hun huidige pand tegenover het stadhuis in Almere Stad plat moet. De ondernemers hebben donderdag hun eigen ideeën aangeboden aan de gemeenteraad.

De gemeente wil dat de Voetnoot plaatsmaakt voor een nieuw gebouw van Hogeschool Windesheim. De ondernemers hebben eerder een petitie opgesteld tegen dat plan. Die is inmiddels meer dan tweeduizend keer getekend.

De Voetnoot biedt onderdak aan toneelgezelschappen en zo’n dertig ondernemers en bedrijfjes. Daar zitten kunstenaars, gitaarleraren en vormgevers tussen. Ook zit er een café.

“Dat is geen alternatief, dat is een verbanning”— Frank Langedijk, actiecomité van de Voetnoot. We gaan hier niet weg. We horen bij het centrum

Een verhuizing naar Almere Buiten is voor hen geen optie. “Dat is geen alternatief, dat is een verbanning”, zegt ondernemer Frank Langedijk stellig. Hij is de fakkeldrager van het actiecomité. “Hier zitten veel docenten. Hun leerlingen wonen hier in de buurt. Die gaan niet voor hun les naar Almere Buiten.”

Eigen ideeën op papier
Dus hebben de huurders eigen ideeën op papier gezet. Het actiecomité denkt bijvoorbeeld dat de ruimte achter de Voetnoot groot genoeg is voor een nieuw schoolgebouw. Ook denken ze dat de school terecht kan in leegstaande kantoor- of winkelpanden.

“Aan de Wisselweg staat veel leeg”, zegt Jan van Sikkeleras, van Café op 2. “Net als de Rabotoren, het oude UWV-gebouw en het pand waar V&D zat.”

Het comité verwacht dat de gemeenteraad hun plannen zal bespreken. “Het lijntje is kort. Op ons terras nemen regelmatig raadsleden plaats”, zegt Van Sikkeleras. Hij hoopt dat de raadsleden kritisch zullen zijn. “Want waarom moet het nou per se op deze locatie? Dat antwoord komt maar niet echt naar boven.”

Geschreven door