Vuurwerk in club 26Twelve ‘was potentieel dodelijk’

Bij het gooien van een zwaar stuk vuurwerk in de hal van club 26Twelve in Almere, hadden volgens het Openbaar Ministerie meerdere doden kunnen vallen. Door een speling van het lot ging het vuurwerk op 29 september 2018 in de club op de Grote Markt echter niet af.

De cobra 6 die gegooid werd, is volgens de officier van justitie te vergelijken met een handgranaat. Het projectiel kwam op de lont terecht waarna het doofde. Iemand die in de hal van de club stond, schopte het explosief snel naar buiten, bleek op de strafzaak in de rechtbank in Lelystad. Een 34-jarige man uit Almere stond terecht op verdenking van een dubbele poging tot doodslag. Tegen hem is 4 jaar cel waarvan 8 maanden voorwaardelijk geëist.

Opstootje
De verdachte werd die nacht rond 4 uur de club uitgestuurd na een opstootje. Getuigen zagen dat hij buiten vlak voor de hal iets aanstak. Iemand riep dat de verdachte een bom zou gooien. In de hal stonden op dat moment drie of vier mensen, aldus het OM. De man zelf erkent vuurwerk naar binnen gegooid te hebben, maar het was volgens hem een sierfontein of een sterretje. Dat had hij in de club van tafel gegrist en zou wel vaker zijn uitgedeeld bij het bestellen van een fles drank.

Club wil schadevergoeding
Na het incident kwam de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van Defensie op de Grote Markt waarna het stuk vuurwerk gecontroleerd tot ontploffing is gebracht. Mede na dit incident werd club 26Twelve voor een half jaar gesloten. De club eiste een schadevergoeding van 80.000 euro van de verdachte wegens gederfde inkomsten en imagoschade.

Geen bewijs
Advocaat Renata Honig vroeg om vrijspraak. Ze acht niet bewezen dat haar cliënt de cobra 6 gooide. Hij wist niet wat hij gooide en had geen opzet om in de hal een ontploffing teweeg te brengen. Ook voor hem zijn de gevolgen groot geweest, zei ze. Zijn relatie liep op de klippen en de man zocht zelf hulp om van de alcohol te komen.

Het vonnis volgt op 2 september.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door