Jarenlange celstraf geëist tegen Almeerder voor groothandel in medicatie

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk tegen een 24-jarige man uit Almere. De man wordt verdacht van het drijven van een groothandel in medicijnen. In zijn schuur werd op 3 november 2022 een immense hoeveelheid geneesmiddelen aangetroffen.

De politie kwam de verdachte eind vorig jaar op het spoor na een anonieme melding. Daarna werden bij de schuur van de verdachte in korte tijd meerdere verdachte voertuigen geobserveerd. Bij een doorzoeking stuitten de agenten vervolgens op een enorme hoeveelheid medicijnen en drugs. “Het busje van de politie kon de hoeveelheid bijna niet aan”, vertelt de officier van justitie. “Zo zwaar was het bij elkaar.”

In de schuur stonden onder andere dozen met flessen vloeibare medicatie, met daarin in totaal bijna 600 liter Oxycodon. Ook zijn er duizenden pillen aangetroffen, waaronder Fentanil, Lorazepam, Morfine en Xanax. Daarnaast lagen er in de schuur ook zakjes met cocaïne, hasj en hennep.

Potentieel dodelijk

Het OM acht bewezen dat de verdachte de medicijnen niet alleen in bezit had, maar er ook in handelde. Dit blijkt onder andere uit onderzoek naar de financiën van de verdachte en uit verklaringen van verschillende afnemers. Deze handel is illegaal omdat de verdachte niet beschikt over een vergunning volgens de Geneesmiddelenwet en geen huisarts of apotheker is.

Door toch te handelen in medicijnen heeft de verdachte grote risico’s genomen. “De middelen zijn niet alleen zeer verslavend, maar ook zeer gevaarlijk om buiten recept en zonder toezicht van een arts en apotheker te gebruiken”, legt de officier van justitie uit. “Dit is potentieel dodelijk.”

Enorme voorraad

Daarnaast is ook de hoeveelheid aangetroffen medicijnen zeer zorgwekkend. “Meneer had onder andere 600 liter Oxycodon in zijn schuurtje. Een dosering is maximaal 5 tot 10 milliliter”, legt de officier van justitie uit. “Met zijn voorraad kon hij dus een hele stad voorzien.”

Het OM rekent de verdachte zijn roekeloze gedrag dan ook zwaar aan. “De verdachte heeft kennelijk uitsluitend oog gehad voor zijn eigen gewin”, aldus de officier van justitie. “Hij heeft de risico’s van die middelen voor de gezondheid van de gebruikers op de koop toegenomen.” Alles meewegende eist het OM een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De rechtbank doet half mei uitspraak

Geschreven door