Ook jongeren stappen massaal op elektrische fiets

Eén derde van de jongeren gebruikt een elektrische fiets, met voornaamste reden dat het sneller en minder vermoeiend is dan een normale fiets. Ook al vindt een grote groep jongeren de e-bike voor ouderen, vindt de meerderheid van de jongeren de fiets ook handig, leuk en veilig, blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert.

In de afgelopen jaren is de verkoop van nieuwe vervoersmiddelen gestegen. Met name de elektrische fiets is populairder geworden in Nederland. Uit verkoopcijfers blijkt dat in 2018 meer e-bikes werden verkocht dan ‘gewone’ fietsen. Steeds meer mensen gebruiken een elektrische fiets, zo ook jongeren. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deed TeamAlert kwantitatief onderzoek naar het gebruik van de e-bike en het gebruik van licht elektrische voertuigen (LEV’s).

Uit het onderzoek, gehouden onder 549 jongeren, komt naar voren dat één op de drie jongeren gebruikmaken van een elektrische fiets. De meerderheid van de ondervraagde jongeren gebruikt de fiets minstens één keer per week. Ze gebruiken de e-bike vooral om naar sociale contacten te fietsen, naar school of naar werk te gaan. Jongeren zijn daarnaast vrijwel eensgezind als het gaat om de redenen waarom ze een elektrische fiets gebruiken: het is minder vermoeiend en sneller dan een normale fiets.

Elektrisch fietsen, iets voor ouderen?
De elektrische fiets heeft momenteel in Nederland het imago dat het een vervoersmiddel voor oudere mensen is. Het onderzoek laat zien dat jongeren verdeeld zijn over dit label. 38,8% vindt inderdaad dat een e-bike voor ouderen is, drie op de tien jongeren schamen zich zelfs als zij gebruikmaken van een e-bike. Toch is de meerderheid van de ondervraagde jongeren positief over de e-bike. Ze vinden de elektrische fiets vooral handig, leuk en veilig.

Elektrische skateboards en steps in opkomst
Naast het gebruik van de elektrische fiets is in dit onderzoek gekeken naar het gebruik van licht elektrische voertuigen onder jongeren. Veel LEV’s zijn in Nederland nog verboden om te gebruiken op de openbare weg, waarvan de meerderheid van de jongeren op de hoogte is. Toch komt uit het onderzoek naar voren dat de elektrische step (25,3%), het elektrische skateboard (24,8%) en het hoverboard (42,3%) door grote groepen jongeren weleens worden gebruikt. De LEV’s worden voornamelijk voor het plezier gebruikt en vaak minder dan één keer per maand.

Jongeren kijken positief naar de e-bike en LEV’s, maar ze zijn zich ook bewust van de risico’s die deze voertuigen met zich meebrengen. Drie op de vijf ondervraagden vinden bijvoorbeeld het risico om te vallen met een LEV groot. Desondanks is het aannemelijk dat het gebruik en de populariteit van LEV’s zal toenemen, gezien de groeiende populariteit van deze vervoersmiddelen in het buitenland. Dan moeten deze voertuigen alleen nog wel worden toegestaan op de Nederlandse weg.

Geschreven door