Reserveren geen drempel op Open Monumentendag

De activiteiten van Open Monumentendag in Almere zijn zaterdag door een kleine duizend mensen bezocht. Organisator Cleo Thomas kijkt trots terug op het evenement.

Anders dan anders moest er dit jaar vooraf bij alle locaties worden gereserveerd. Daardoor had Thomas geen idee wat ze van de dag moest verwachten: “Het vormt toch een kleine drempel, het is afwachten of de bezoekers ons weer weten te vinden”, zei ze vroeg in de ochtend. In de loop van de dag bleken de bezoekers die drempel prima over te kunnen komen.

Speciale gast was vandaag Herman Hertzberger. De inmiddels 86-jarige architect gaf een lezing in de door hem ontworpen Polygoonschool. Ondanks dat Hertzberger een uur te laat aan kwam, stonden een kleine honderd mensen op hem te wachten. Onder de wachtenden was ook een aantal bezoekers uit Parijs, die het verhaal achter het ontwerp graag van de bedenker zelf wilden horen.

Het uitzichtplatform op het WTC in Almere moest aan het begin van de middag de deuren al sluiten, omdat het programma was volgeboekt. Ook bij het voormalige politiebureau waren meer bezoekers dan verwacht. Bij het Corrosiatheater was er in de ochtend van drukte nog geen sprake: “Er zijn slechts twee bezoekers geweest, dus druk is het zeker nog niet”, aldus een medewerker.

Geschreven door