Aldi voelt zich achtergesteld bij vestigingsmogelijkheden

Het is voor een supermarktketen als Aldi bijna onmogelijk om in Almere extra vestigingen te starten. Dat stelt de supermarktketen in een brief aan burgemeester en wethouders.

Aldi wijt dit aan het detailhandelsbeleid in Almere en aan het feit dat er hoge prijzen voor de bouwgrond betaald moeten worden. De supermarktketen stelt dat inwoners van Almere op dit moment geen volwaardig en volledig aanbod van supermarkten hebben, omdat er te weinig ‘hard discount’-winkels zijn.

Aanvullende supermarkt
Sinds de sluiting van de Aldi in de Foodpassage heeft de keten in Almere alleen nog een kleine supermarkt aan de Regisseurstraat. Het bedrijf wil graag nieuwe winkels in Almere openen, maar denkt dat dit in de toekomst lastig zal worden. Almere wil in de toekomst maar één supermarkt per winkelcentrum toestaan. Voor Aldi is dit lastig, omdat de keten zichzelf vanwege het goedkope, maar beperkte assortiment, als een aanvullende supermarkt beschouwt. Winkels van Aldi zouden het beste draaien als ze in de nabijheid van een andere, uitgebreidere supermarktformule gevestigd zijn. De keten hoopt dan ook dat er in het binnenkort te vernieuwen detailhandelsbeleid van de stad meer rekening wordt gehouden met aanvullende supermarkten.

De vestiging in een winkelcentrum is voor Aldi ook niet altijd aantrekkelijk, omdat de supermarkt klanten uit een groter gebied nodig heeft om rendabel te kunnen draaien. Goede bereikbaarheid voor klanten met de auto is voor Aldi dan ook belangrijk, schrijft de supermarktketen. De supermarkt zit om die reden het liefst buiten de bestaande centra van steden en dorpen.

Hoge grondprijzen
De manier waarom de gemeente Almere grond uitgeeft, vormt ook een obstakel, aldus Aldi. Er wordt gewerkt met tenders, waarbij een hoge opbrengst van de grond volgens de supermarktketen het belangrijkste doel lijkt te zijn. Dit zou in meerdere gesprekken met Almeerse ambtenaren ook bevestigd zijn. Volgens de keten is het voor een zogenoemde full service supermarkt met hogere prijzen en een uitgebreider assortiment makkelijker om veel geld voor de grond te betalen dan voor een discounter als Aldi. In de praktijk zou de keten hierdoor vaak achter het net vissen als er ergens een nieuwe supermarkt mag komen. De winkelketen benadrukt dat het zeker bereid is om marktconforme huren of koopprijzen te betalen.

Meer differentiatie
Aldi vindt het vreemd dat de gemeente bij woningbouwprojecten wel zorgt dat er voor verschillende doelgroepen in de stad huizen bij komen, maar dat bij de toewijzing van locaties voor supermarkten de duurdere winkelformules meer kans maken. De winkelketen pleit dan ook voor meer aandacht voor differentiatie bij het opstellen van de nieuwe detailhandelsvisie voor de stad.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door