Dutch Food Week: wat eten we?

Van 10  tot en met 17 oktober is de Dutch Food Week. Landelijk en ook in Almere. Met het thema Wat eten we? is de focus in Almere vooral gericht op lokaal voedsel uit Flevoland. In deze week zijn er twee hoofdactiviteiten: de foto-expositie op het Forum en de start van de Kookboekenroute.

Met de foto-expositie laat fotograaf Alexander Lex Beers met 24 kleurrijke foto’s op grote billboards de rijkdom van het Flevolandse land zien. Van foodproducenten tot foodliefhebbers. De passie op de foto’s en de kleuren spatten van het doek. In een serie van 3 foto’s wordt een verhaal verteld. Het uitgangspunt hierbij is: Wie maakt het? Wie verwerkt het? Wie verkoopt het? Wie consumeert het? In totaal worden 8 verhalen verteld. Dagelijks is er een winactie via sociale media waar (lokale)prijzen mee zijn te winnen.

Lekker lokaal
Lokale voedingsproducten zijn duurzaam, verser en leveren een bijdrage aan de lokale economie. Het is een actueel onderwerp. Versneld door de coronacrisis is lokaal voedsel, duurzaamheid en gezond eten voor steeds meer mensen belangrijk. Zij willen zelf een stempel drukken op wat zij eten en hoe dat geproduceerd wordt. Flevoland is van oorsprong een landbouwprovincie met een bodem die is gemaakt voor voedselproductie. Eten van Flevolandse bodem is helaas nog niet heel vanzelfsprekend. Gemiddeld kunnen voedingsproducten 30.000 km afleggen voordat ze op je bord liggen. Flevolandse uien worden bijvoorbeeld geëxporteerd naar Afrika en Latijns-Amerika en in de Almeerse supermarkten liggen uien uit Nieuw Zeeland en Egypte. Dat is niet logisch en zeker niet duurzaam. Belangrijk is om te zoeken naar een nieuwe balans tussen export en lokaal leveren.
Meer informatie via groenengezond.almere.nl/dutch-food-week.


Kookboekenroute Op zaterdag 10 oktober, de start van de Dutch Food Week,  onthulde wethouder Roelie Bosch in haar eigen voortuin, het eerste Kookboekenkastje. Vergelijk het met een mini-bibliotheek waar iedereen kookboeken uit kan halen maar ook in kan zetten. En waar iedereen zijn of haar favoriete recept kan delen met de buurt. Van elkaars keuken proeven en leren, dat is het idee erachter. De kastjes komen te staan bij inwoners op een toegankelijke plek in de voortuin of in een openbaar gebouw zoals Aeres MBO VMBO in Almere Poort. Ze zijn gemaakt van duurzaam gerecycled hout en materialen en zijn waterdicht. De introductie is tijdens de Dutch Food Week 2020, ze blijven tot 2023 staan.  Een overzicht van alle adressen van de Kookboekenroute is te vinden op groenengezond.almere.nl/dutch-food-week. Algemene informatie via dutchfoodweek.nl,  #dfw2020.

Foto Marcel Kolder

Geschreven door